Sleept Nieuwegein de BNG Bank Erfgoedprijs 2024 binnen?

Eerder werd al bekend gemaakt dat Nieuwegein, samen met Apeldoorn en Nijmegen, genomineerd waren voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2024. Nieuwegein was in 2023 overigens ook al genomineerd, maar moest het afleggen tegen Weert, die de prijs toen in ontvangst mocht nemen. Donderdag 6 juni aanstaande weten we of het Nieuwegein nu wel lukt om de prijs mee naar huis te nemen. Dan wordt in Weert de winnaar bekend gemaakt dat dit jaar het thema ‘Post 65-erfgoed’ heeft.

Woningen aan de Sierduif, een van de Post 65-erfgoederen in Nieuwegein

Post 65-erfgoed
Bij Post 65-erfgoed, het thema van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024*, gaat het om scholen, kantoren, stations, kunst in de openbare ruimte, winkelcentra, theaters, woonwijken en gebedshuizen die na 1965 zijn gebouwd. Dit erfgoed is kenmerkend voor een groot deel van onze leefomgeving. Toch is Post 65-erfgoed, hoe veelzijdig ook, lang niet altijd geliefd. Voor veel gemeenten is erfgoed uit de periode na 1965 nu een punt van aandacht, omdat de gebouwen en complexen uit deze periode vragen om renovatie, aanpassing en verduurzaming.

Over de nominatie
Uit een longlist heeft de jury de gemeenten Apeldoorn, Nieuwegein en Nijmegen genomineerd. Deze gemeenten springen eruit vanwege hun actieve houding bij de bescherming en herbestemming van Post 65-erfgoed, maar ook dankzij hun toekomstgerichte en integrale beleid waarin zij de nadruk leggen op hoe inwoners dit relatief jonge erfgoed beleven.

Juryvoorzitter en Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Ina Adema over de nominaties: “Ook dit jaar waren we enthousiast over de kwaliteit van de inzendingen en de motivatie van de betrokken beleidsmedewerkers. Werken met het thema Post 65-erfgoed heeft een leuke lijst inzendingen opgeleverd uit verschillende delen van het land: gemeenten die misschien niet direct in het oog springen als erfgoedgemeenten blijken een overtuigend Post 65-verhaal te hebben, waaronder de drie genomineerden.’

Op donderdag 6 juni 2024 organiseren Kunsten ’92 en de gemeente Weert van 10.00 uur tot 17.00 uur het Erfgoedsymposium en de Uitreiking van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024. Rond 15.00 uur zal de BNG Bank Erfgoedprijs 2024 uitgereikt worden en dan weten we of het dit jaar is gelukt om de prijs mee naar Nieuwegein te nemen.

Over de BNG Bank Erfgoedprijs
De prijs wordt uitgereikt door het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 en is bedoeld om goede voorbeelden te delen en andere gemeenten te inspireren. De BNG Bank Erfgoedprijs wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt en wordt mogelijk gemaakt door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. De winnende gemeente ontvangt een prijs van € 25.000.

Wethouder erfgoed John van Engelen (foto boven) voelt zich betrokken bij het beter beleefbaar maken van het jonge erfgoed in Nieuwegein: “Nieuwegein heeft kenmerkend Post 65-erfgoed dat waardevol is voor de identiteit van onze stad, zoals de Verhoevenwijk. Voor dit jonge erfgoed willen we samen met onze inwoners meer zichtbaarheid en draagvlak creëren.  In Nieuwegein zijn de Verhoevenwijk, de Emmauskerk en City Plaza goede voorbeelden van bijzonder ‘jong erfgoed’.

Veel scholen, kantoren, stations, kunst in de openbare ruimte, winkelcentra, theaters, woonwijken en gebedshuizen in Nederland zijn na 1965 gebouwd. Voor veel gemeenten is erfgoed uit de periode na 1965 nu een punt van aandacht, omdat de gebouwen en complexen uit deze periode vragen om renovatie, aanpassing en verduurzaming.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk