Sint Antonius meldde 21 doden na calamiteit

Het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein meldde de afgelopen jaren 21 incidenten met dodelijke afloop bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De cijfers gaan over de jaren 2013 tot en met 2015.

In 2013 stierven acht mensen in het ziekenhuis na een calamiteit. In 2014 waren dat er vier en in 2015 negen. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuw heeft opgevraagd op basis van de Wet openbaarheid bestuur (WOB) en een jarenlange juridische strijd.

In acht van de 21 incidenten ging het om mensen jonger dan 65 jaar. Volgens RTL is landelijk bij de Inspectie gemelde doden in negentig procent van de gevallen sprake van fouten in de betreffende ziekenhuizen.

Het St Antonius ziekenhuis moet een incident met een sterfgeval officieel binnen drie werkdagen na de gebeurtenis melden. Het gaat hier om een calamiteit, ‘een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg’.

Het ziekenhuis geeft in een reactie aan altijd binnen deze termijn verantwoording aan IGZ af te leggen. Op de vraag waarom het St. Antonius ziekenhuis niet altijd een calamiteitenmelding doet van een sterfgeval, reageert het ziekenhuis niet.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk