Sekswerker in Nieuwegein moet straks zonder vergunning vanuit huis kunnen werken

Sekswerkers in Nieuwegein moeten in de toekomst meer mogelijkheden krijgen om vanuit huis te kunnen werken. Dat staat in een beleidsstuk van de gemeente. Volgens het college leidt het nieuwe beleid tot een betere situatie voor thuiswerkers en voor de regulatie van de seksbranche.

Ondanks dat het oude Prostitutiebeleid dit verbiedt, blijkt dat het aantal sekswerkers dat vanuit huis werkt de afgelopen jaren is toegenomen. Algemeen wordt aangenomen dat dit onder meer komt door het sluiten van de raamprostitutie en de tippelzone in Utrecht. Ook de coronamaatregelen hebben invloed gehad op de stijging van het aantal thuiswerkers in de seksbranche.

Door het verbod op thuiswerken ontstaan situaties waarbij thuiswerkers bij misstanden niet naar de politie durven te stappen omdat ze bang zijn voor mogelijke sancties. Hierdoor komt hulpverlening moeilijker op gang. “Met het nieuwe beleid wordt beoogd meer zicht te krijgen op de seksbranche en eventuele misstanden”, aldus de gemeente.

Geen vergunning nodig
In de nieuwe beleidsregel staat dat een thuiswerker geen vergunning nodig heeft. Op dat punt wil de gemeente Nieuwegein sekswerk gelijkstellen aan andere aan-huis-gebonden-beroepen. Wel moet de prostituee voldoen aan een aantal regels. Zo staat de sekswerker ingeschreven op het adres waar de werkzaamheden plaatsvinden en geldt een maximum van één thuiswerker per woning. Daarnaast mogen de activiteiten geen overlast veroorzaken in de omgeving zoals merkbare aanloop van klanten en geluidsoverlast.

De gemeente Nieuwegein kondigt ook aan dat de nieuwe voorwaarden worden gehandhaafd. “Doel van de controles is om misstanden binnen de branche te voorkomen en openbare orde en veiligheid van de woonomgeving te waarborgen”, aldus de gemeente.

De plannen van de gemeente Nieuwegein lopen vooruit op een landelijk wetsvoorstel om de positie van sekswerkers te verbeteren. In dat voorstel staat onder meer een registratieplicht voor sekswerkers en geldt een minimum leeftijd van 21 jaar voor het aanvragen van een vergunning. Voor het nieuwe gemeentelijke beleid werkt Nieuwegein samen met Houten, IJsselstein, Lopik en Vijfheerenlanden, samen de Lekstroom-gemeenten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk