‘SchrijversPen’

Schrijfster Heleen van den Hoven geniet van een welverdiende vakantie nadat onlangs haar derde thriller Het Tango algoritme uitkwam. Zij verzorgt wekelijks de column: ‘SchrijversPen.’ Schrijfster Judith de Laat mag voor één keer de honneurs waarnemen en deze column verzorgen.

Judith woont ruim 15 jaar in Nieuwegein, eind vorig jaar kwam haar debuutroman uit: ‘Vergeet me’, wat verhaalt over een vrouw met alzheimer en haar dochter, waarbij herinneringen aan het opgroeien in een groot, streng gelovig gezin begin jaren ’50 een belangrijke rol spelen. Deze week geeft Judith de Laat een beeld van haar schrijversbestaan.

’Mijn eerste manuscript was een uiting van moed’
Roos fluistert sinds een paar jaar haar verhaal in mijn oor. Zij kwam in de plaats van Tine en haar moeder, die ruim tien jaar lang door mijn hoofd dwaalden. Het zijn de personages uit mijn romans, ik zie ze voor alsof ik ze herinner en echt ken. Ik weet dan ook alles van ze: over vroeger, de mensen die hen raakten, wie hun familie is, over het verdriet wat ze kennen, wat ze gelukkig maakt, wat hun gedachten zijn en hoe ze verbinding voelen. Tine en moeder kregen een ereplaats in ‘Vergeet me’. Roos is het hoofdpersonage van mijn nieuwe roman die volgend jaar uitkomt.

Schrijven is mijn hobby én mijn werk. Als communicatieadviseur schrijf ik meestal andermans verhalen, portretten, interviews, mooi en dankbaar werk. Het schrijven van een roman was jarenlang een onuitgesproken wens. Mijn eigen verhaal, ontstaan in míjn hoofd, kan ik dat vertalen naar papier? Zou ik dat durven? Mijn eerste manuscript was een uiting van moed: ik ben gewoon begonnen: we zien wel waar het schip, of in dit geval het manuscript strandt. Pas toen ik klaar was, kwam er een nieuwe, lastige vraag bij me op: ga ik dit uitgeven?

Niets is zo moeilijk als het vinden van een uitgever, én niets is zo fijn voor je zelfvertrouwen als er daadwerkelijk één vinden! Dat overkwam mij en daardoor is het nu dan ook Roos die naar hartenlust fluistert in mijn oor, haar verhaal is bijna klaar en wordt met blijdschap ontvangen door de uitgever en gegoten in een roman die volgend jaar uitkomt. Blijkbaar smaakt dat ook voor mij naar meer. De volgende hoofdpersonages kibbelen al zachtjes in mijn hoofd: wordt het monsieur Bernard, of iemand anders die de komende jaren mijn gedachten bezet? Het afscheid van Roos komt dichterbij. Het maakt me trots te beseffen dat iets wat voorheen alleen voor mij bestond, in 2022 ook bestaat voor alle mensen die mijn nieuwe boek besluiten te lezen.

De komende weken geeft Judith boeklezingen o.a. in IJsselstein op 18, 19 en 21 september. Kijk voor meer informatie op Facebook of op haar website: www.delaatschrijft.nl. ‘Vergeet me’ is te koop als boek, e-book én luisterboek in alle (web) winkels, #Kooplokaal bij o.a. Bruna Muntplein.

Judith de Laat tijdens de boeklancering van ‘Vergeet me’, in november 2020

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk