Schrijven met de hand mogen we niet verwaarlozen

We typen heel wat af op een dag. Op onze tablet, laptop en natuurlijk onze smartphone. Daarentegen schrijven we minder met de pen. Toch blijkt dat laatste hard nodig. Vooral iets onthouden en leren gaat makkelijker en beter als we met de hand aantekeningen of samenvattingen maken.

Het is algemeen bekend. Als je met de hand iets opschrijft, onthoud je het beter. En dat is precies een van de redenen dat er nog altijd veel geschreven wordt. Op kladblokken en op multomapblaadjes. Met name studenten, waarvan je zou denken dat ze alles met hun laptop of tablet doen, schrijven nog altijd bladzijden vol.

Wetenschappers vergeleken schrijven met typen
Het is niet iets wat we vermoeden, maar wat echt onderzocht is. Ruud van der Weel is hoogleraar cognitieve psychologie in Noorwegen en deed onderzoek naar het geheugen. Hij vergeleek schrijven met typen. Daaruit bleek dat als studenten op hun laptop schreven er heel andere hersendelen actief waren en reageerden dan wanneer ze schreven met een pen op papier. De onderzoekers stelden vast dat wanneer schrijven, en ook tekenen, deel uitmaken van een leerproces, de hersenen meer gestimuleerd werden. Als resultaat ontstonden ingewikkelde netwerken in de hersenen. Na typen op een toetsenbord waren er minder ingewikkelde netwerken te zien. Deze netwerken zouden de kans verhogen om iets te onthouden. Ook andere professoren bevestigen dit.

Hoogleraar cognitieve psychologie Harold Bekkering: “Als je schrijft, en dat gaat langzamer dan typen, dan moet je actiever omgaan met de stof. Je hoort niet alleen een stroom woorden, maar je gaat nadenken waar het over gaat. Je maakt een samenvatting en daardoor onthoud je het beter.”

Ringbanden met volgeschreven blaadjes met aantekeningen
Het is dan ook niet voor niets dat de aanschaf van papier door onder meer studenten nog altijd veelvuldig gebeurt. Zo veel zelfs dat een bedrijf als De Voogt het maakproces van ringbanden en ordners nu in een nieuwe snellere productielijn heeft gegoten. Al die volgeschreven notitieblaadjes moeten immers op een goede manier gebundeld worden en daar zijn die ringbanden nog altijd heel geschikt voor.

Wie regelmatig typt weet dat dat soms zelfs gedachteloos kan gaan. Wie iets opschrijft heeft bewust de aandacht nodig en schrijven is bovendien ook een meer fysieke aangelegenheid. Daar moet je veel meer voor doen en ook de hersenen zijn dan actiever.

Als het aan De Voogt ligt blijft Nederland schrijven. Datzelfde beamen onderzoekers die aan schrijven een grote waarde toebedelen. Moderne computertechnologieën blijven een rol spelen in een opleiding, maar schrijven en tekenen mogen we niet verwaarlozen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk