Katern

Schippers ontgassen vaker schip bij Nieuwegein

Sinds de binnenvaart niet meer mag ontgassen in Zuid-Holland en Noord-Brabant wordt het steeds vaker in en rond de Beatrixsluis in Nieuwegein gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van de provincie. Het Amsterdams Rijnkanaal en De Lek in de provincie zijn ook favoriet. Bewoners in Vianen klagen al langere tijd over een gaslucht die afkomt van schepen op de Lek. Tamara de Lang uit Vreeswijk heeft de laatste tijd veel last van hoofdpijn vanwege de lucht. De lucht veroorzaakt bij een aantal andere bewoners in Vreeswijk hoofdlijn en geïrriteerde luchtwegen.

Ontgassen is het lozen van schadelijke gassen, zoals benzeen, tijdens het laden en lossen. Schippers van grote tankschepen zetten hun luiken open na het lossen om de laatste restjes gas te laten ontsnappen. De provincie Utrecht wil nu zo snel mogelijk ook een verbod en daarvoor wordt nu de milieuverordening aangepast. De binnenvaart moet vaker gebruik maken van alternatieven zoals ontgassingsinstallaties.

Benzeen en benzeen houdende koolwaterstoffen zijn in de Europese wetgeving aangemerkt als kankerverwekkend, en ze veroorzaken mogelijk genetische schade.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk