‘Scheepsjongens van Vreeswijk’ winnen de originaliteitsprijs tijdens de pieremachochelwedstrijd

De ‘scheepsjongens van Vreeswijk’ winnen de originaliteitsprijs met hun ijsschotsboot tijdens de pieremachochelwedstrijd afgelopen zaterdag in Vreeswijk. Hiermee vroegen de scheepsjongens aandacht voor klimaatverandering. Portefeuillehouder cultuurhistorie Willem van der Steeg van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden reikte zaterdag de prijs uit.

pieremachochelwedstrijd

De pieremachochelwedstrijd stond dit jaar in het teken van 650 jaar Oude Sluis, die sinds 1995 in bezit is van het waterschap waar Nieuwegein onder valt. Willem van der Steeg: “De sluis heeft nog steeds een belangrijke rol in het watersysteem. Niet meer voor de scheepvaart, maar voor het inlaten van water uit de Lek. Tweemaal per dag (afhankelijk van het getij op de Lek) laten we via dit Rijksmonument water in voor de kanalen, singels en sloten van Nieuwegein en Utrecht, en voor de Vecht. Heel bijzonder om te zien dat onze Oude Sluis na 650 jaar nog steeds het hart vormt van Vreeswijk, en dat zoveel vrijwilligers zich inzetten om van dit jubileum een feest te maken.”

Over de pieremachochelwedstrijd
Een pieremachochel is niets meer dan een zelfgemaakt bootje. De één bouwt er één van hout, de ander versiert zijn rubberbootje, alles mag. Het gaat om het plezier op het water! In de loop der jaren zijn er heel wat pieremachochels voorbij gevaren in Vreeswijk. Een drijvende hippiebus van hout, een gedekte tafel in een restaurant-setting, een blikje cola en een ware vikingboot. Je kan het zo gek niet bedenken of het komt voorbij.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk