Rutte opent nieuwe schooljaar in Nieuwegein

‘Breng onderwijs en praktijk zo dicht mogelijk bij elkaar’, met die woorden opende Mark Rutte vandaag het MBO-schooljaar 2011-2012 in Nieuwegein. ‘We hebben nu en in de toekomst vakmensen keihard nodig voor de Nederlandse economie.’

De start van het nieuwe schooljaar was de aanleiding voor minister president Mark Rutte om naar Nieuwegein af te reizen, naar het ROC Automotive College om precies te zijn. ‘Het MBO heeft een negatief imago, terwijl we er positief naar moeten kijken en aanpakken wat niet goed gaat.’ In zijn speech aan leerlingen, bedrijfsleven en ROC-relaties laat hij weten dat we af moeten van het competentiegericht onderwijs, dat er nog te veel schooluitval is en dat de aansluiting van het MBO op de praktijk nog beter kan.

‘Naast optimisme heb ik nog twee belangrijke boodschappen aan de automotive branche. We moeten stoppen met het steeds maar weer bedenken van nieuwe onderwijsmodellen en -theorieën. En er moet een krachtige vereenvoudiging van het MBO gerealiseerd worden. Deze twee punten gaan hand in hand. De bomen zijn door het bos niet meer te zien, er zijn immers 600 verschillende MBO-diploma’s te behalen. Het bedrijfsleven en de ROC’s moeten veel samenwerken en er moet maatwerk komen. Ten slotte volgt zestig procent van de jongeren in ons land een MBO-opleiding. We hebben de gemotiveerde vakmensen nodig voor de toekomst van onze economie.’ Als dank voor zijn aanwezigheid kreeg de oude SAAB van de Premier een servicebeurt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk