Rustig winterweer

Ik dacht dat het een rustige winter zou worden, maar niets is minder waar. De politiek wil in dit jaar altijd scoren zoals dat zo mooi heet. Met andere woorden je plannen verwezenlijken, de oppositie zal dit door drukken noemen maar goed, het loopt net even iets anders.

20160130_adartikelgrootIk zal u uitleggen hoe dit werkt. Als een college aantreedt volgt er altijd een jaar waarin men ‘moet wennen’ aan elkaar zowel de coalitie als de oppositie. Dan volgt het jaar waarin het college voorstellen gaat lanceren waar soms met scherp wordt geschoten maar OOK vaak losse flodders worden gebruikt. Zeg maar het aftasten van wat ze wel kunnen en niet kunnen. Het derde jaar is meestal het oogstjaar dan worden de plannen ten uitvoer gebracht en het vierde jaar is het jaar waarin weer vriendjes gemaakt moeten worden voor de volgende vier jaar.

Afgelopen jaar is vooral wethouder Hans Adriani (PvdA) bezig geweest met inleidende beschietingen: bouwen in het park, het hele vrijwilligers werk omgooien en noem maar op. Die andere drie hoor of zie je niet, nou af en toe staat wethouder Gadella (VVD) weer te glimmen als een worm als hij weer eens een bedrijf heeft bezocht. Maar Snoeren (Peter van D66 en GroenLinks) en Stekelenburg (SP) hoor of zie ik niet.

Nou, heb wel gehoord dat de afgelopen tijd het hele college in de lappenmand heeft gelegen, dus is dat verklaard. Maar terug naar onze wethouder Adriani: hij wilde eerst eens flink gaan bouwen aan de rand van het park maar dat werd na zoveel vergaderingen nog steeds niet goedgekeurd door de raad. Toen kwam de PvdA fractie met het geweldige idee om een gedeelte van de oude stad Geyne te gaan herbouwen in het park (Park Oudegein). Ja, u hoort het goed, in het park! Een voorzet van de wethouder misschien? Zo van: als jullie dit plan lanceren en er doorheen krijgen heb ik mijn handen vrij aan de andere kant van het park! Leuk bedacht allemaal maar het is iets anders gelopen.

In de vergadering van 28 januari is de gemeenteraad niet akkoord gegaan met een plan van wethouder Adriani. Hij werd, zoals dat heet, in zijn hemd gezet door de SP en de VVD: Je gaat nog maar eens met de bewoners praten en dan mag je terugkomen. Wethouder Adriani raakt op deze manier wel zijn bijnaam kwijt als Bob de Bouwer. Is dit nu een vooropgesteld spelletje of een toevallige samenloop van omstandigheden? Ik denk persoonlijk het eerste. Waarom, zult u zich misschien afvragen? Nou, ik heb het niet zo op de VVD en wethouders, meestal moet er een wethouder voortijdig sneuvelen bij de VVD, maar het mag er natuurlijk ook een van de collega’s zijn. Of is dit een zet van de fractievoorzitter van zijn eigen partij? Die wilde namelijk ook wethouder worden.

Al met al is het weer een gedonder die de burgers uiteindelijk weer moeten bekostigen want, links of rechts om kost dit geld, Of Adriani heeft na rijp beraad besloten te blijven of hij wordt opgeofferd. Als hij blijft moet er gewerkt worden aan het wederzijds vertrouwen. Met andere woorden, er gebeurt gewoon even niets of er moet een ander komen en dan komt de beroemde wachtgeldregeling om de hoek kijken.

Al met al weer een trieste vertoning door onze lokale bestuurders. Misschien moeten zij het verhaaltje van Cees van Suylekom op Facebook eens goed ter harte nemen: ‘Samenwerking bereikt meer als ikke, ikke en nog eens ikke. Cees, dat is een vrije vertaling van jouw woorden. Misschien moet jij eens een lesje geven over samenwerking tijdens een kooksessie.

Met hartelijke groet
Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk