Rover: ‘Ritje met tram nog steeds verantwoord maar wat is er aan de hand’

Reizigersorganisatie Rover zegt “met stijgende verbazing” te kijken naar het derde ongeluk in korte tijd met een sneltram in de regio Utrecht. “Twee ontsporingen in korte tijd kan, maar bij derde keer ga ik wel denken: jongens, is er meer aan de hand? Ga het eens onderzoeken”, zegt Aldo Markus van reizigersorganisatie Rover.

Woensdag 26 mei jl. ontspoorde rond 08.45 uur een tram na een aanrijding met een auto bij tramhalte Doorslag in Nieuwegein. Zes mensen raakten gewond. In april dit jaar botste ook al een tram en auto in Nieuwegein, bij het St. Antonius Ziekenhuis bij de tramoverweg aan de Koekoekslaan. De auto kwam hier geheel onder de tram. En in maart ontspoorde een tram op de Uithoflijn, bij stadion Galgenwaard in Utrecht. Bij alle ongelukken waren auto’s betrokken.

Opvallend dat het in relatief korte tijd drie keer mis gaat, vindt Markus. Met name de hevige schade bij alle drie de ongevallen, verbaast hem. “Om het maar cru te zeggen is meestal de auto total loss. Maar in de recente gevallen is vooral de tram er slecht aan toe.”

Snel onderzoek nodig
De provincie heeft aangekondigd te willen onderzoeken hoe het gisteren opnieuw mis kon gaan. Daarvoor wordt onder meer een simulatie gemaakt van de verkeerssituatie in Nieuwegein. Als het aan reizigersorganisatie Rover ligt, wordt er flink vaart gezet achter het onderzoek. “Laat ze zo snel mogelijk komen met het onderzoek en de uitslag en wat eraan gedaan kan worden”, zegt Markus.

De Utrechtse afdeling van Rover heeft zelf inmiddels contact gezocht met de afdeling Amsterdam. “Daar hebben ze sinds een half jaar ook een nieuwe tramlijn met dezelfde soort trams. We zijn benieuwd of ze daar dezelfde soort ervaringen hebben.”

Ondanks de drie incidenten in korte tijd adviseert Rover dat reizigers een ritje met de tram niet hoeven te schuwen. “We begrijpen het als mensen zich af gaan vragen of de tram nog wel veilig is, maar dat is nog wel het geval hoor”, zegt Markus.

Tramverkeer ligt nog altijd stil
De aanrijding van woensdag 26 mei jl. veroorzaakte flinke schade aan het perron van de tramhalte in Nieuwegein en de bovenleiding. Het tramverkeer is momenteel nog altijd gestremd. Volgens de provincie wordt er met man en macht gewerkt om de schade voor vrijdag 28 mei hersteld te hebben. De hoop is dat die ochtend dan weer de eerste trams kunnen rijden van en naar IJsselstein. Autoverkeer kon afgelopen woensdagavond na de berging van de tram, wel weer gebruik maken van de kruising.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren