‘Rooie Arie’ en zijn vrouw naar Griekse vluchtelingenkampen om op te treden

Arie Gresnigt, alias ‘Rooie Arie’ en Marian Bijvoet zijn afgelopen maandag begonnen aan een reis richting twee Griekse vluchtelingenkampen. Daar wil Gresnigt optreden als clown en muzikant. Ook gaan ze geld doneren aan de hulporganisatie Connect by Music die in de kampen actief is; de teller staat inmiddels op 1500 euro.

Rooie Arie hijst zich in clownspak Foto: Michiel van Ooijen RTV Utrecht

Het is nog onzeker of Gresnigt toestemming krijgt om in de kampen op te treden. Bijvoet: “In Lesbos is het bijvoorbeeld zo’n puinhoop dat ze daar niet op pottenkijkers zitten te wachten.” Dus proberen ze via de hulporganisatie Connect by Music binnen te komen. Het doel is om in twee kampen, Malakasa en Thermopylae, op te treden.

Vandaag laat Gresnigt weten dat hij, na contact te hebben gehad met de voorzitter van Connect by Music, de kans steeds groter acht dat zij in ieder geval in het kamp Malakasa naar binnen mogen.

Doorgaan ondanks onzekerheid
Ondanks de onzekerheid of Gresnigt mag optreden, vertrokken de twee gisteren vol goede moed naar het zuiden van Europa. Gewapend met niet met veel meer dan wat kleren, een tent, clownsspullen en een gitaar.

Het echtpaar hoopt dat Gresnigt veel mag optreden voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Gresnigt: “Het zijn enorme kampen, dus ik hoop dat ik in ieder geval om de dag een show kan geven.” Kinderen gaat hij als clown proberen te vermaken en voor jong en oud heeft hij muzikale optredens voorbereid.

Gresnigt gaat ‘mooie en gevoelige’ liedjes spelen, zoals ‘Have a little Faith’ van John Hiatt, maar hij wil ook feestnummers gaan spelen. “Het lijkt mij mooi als mensen echt uit hun bol kunnen gaan, afgewisseld met gevoelige nummers. Het is ontzettend belangrijk dat deze mensen vertrouwen krijgen in de toekomst”, zegt Gresnigt. Hij hoopt daar met zijn optredens een steentje aan te kunnen bijdragen.

Bijvoet weet vanuit haar werk bij SVS Inburgering, Taal, Cultuur en Werk wat veel vluchtelingen hebben meegemaakt. “Het is de combinatie van dat wij het niet erg vinden om ver te reizen, en dat Arie weet hoe hij mensen kan entertainen”, zegt Bijvoet.

Marian Bijvoet en Arie Gresnigt Foto: Michiel van Ooijen RTV Utrecht

Mijn ideeën voert hij uit
Het idee voor de reis kwam van Bijvoet. “Dat gaat altijd zo. Ik kom met een idee en hij voert het uit”, zegt Bijvoet. “Ik voer het uit als het leuke ideeën zijn”, vult Gresnigt haar aan. Ze kreeg het idee omdat ze zelf werkt met vluchtelingen en graag helpt.

Bijvoet heeft haar hele leven de behoefde gehad om buitenlandse kinderen te helpen. “Toen ze op haar zeventiende in het buitenland op vakantie was, hoorde ik die geluiden al”, zegt Gresnigt. Daarom besloten ze om niet zelf kinderen te nemen, maar voor pleegkinderen te zorgen. Om zo meer impact te kunnen maken. Ze wijst thuis in Nieuwegein om haar heen: “We hebben de ruimte om het hier te doen.”

“Het zit erbij mij echt ingebakken om voor de kwetsbaren in deze samenleving te zorgen”, vertelt Bijvoet. Gresnigt moest lang aan het idee wennen, maar ging uiteindelijk overstag. Ze zorgden voor dertig pleegkinderen, waarvan de een langer bleef dan de ander. En de behoefte om anderen te helpen is altijd blijven hangen; de belangrijkste reden om deze reis te maken.

Is het niet lastig optreden voor een groep die jouw taal niet spreken? “Nee, dat is geen probleem. Ik heb eerder al voor een groep Poolse kinderen opgetreden en ik verzin ook Engelse liedjes. Bovendien is de taal van de clown universeel”, zegt Gresnigt.

Aan het einde van hun verblijf bij de twee kampen zullen ze een cheque aan Connect by Music overhandigen.

Tekst en foto’s van onze samenwerkingspartner RTV Utrecht – Michiel van Ooijen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren