Romige, vegetarische hutspot met uitsmijter kaas

Na alle liflafjes en haute-cuisine hoogstandjes van de afgelopen feestdagen nu weer even back-to-basic. Gewone Hollandse pot zoals stamppot boerenkool, hutspot en spruiten, dat is waar je lichaam in deze tijd van het jaar op ingesteld is. Stoere groentes bij stevige kou zullen we maar zeggen en ze zijn nu ook nogal eens in de aanbieding.
Vandaag is Hutspotdag, en dan niet “gewoontjes”met worst of een gehaktbal, maar met een uitsmijter kaas. Rare combinatie? Dacht ik ook, tot ik het proefde ……Voor 4 personen:
1 zak hutspotgroenten (1 kg)
800 g aardappels, kruimig
2 eetlepels boter
1 eetlepel olie
4 eieren
1 zakje gemalen kaas, jong (175 g)
1 bekertje crème fraîche, light (125 ml)
peper en zout
1 zak veldsla (75 g), optioneel Extra: ruime kookpan; grote koekenpan; pureestamper Schil de aardappelen, spoel ze af en doe ze in een ruime pan met een bodem water.
Haal de uien uit de zak hutspotgroenten en hou ze even apart.
Doe de gesneden wortel bij de aardappelen en kook wortel en aardappelen in ca. 25 minuten gaar.
Ondertussen de boter in een grote koekenpan smelten en de uien goudbruin fruiten.
Schep de uien uit de pan en verwarm de olie met de rest van het bakvet.
Bak de vier eieren in de koekenpan (spiegeleieren).
Zodra het eiwit gestold is de geraspte kaas hierover verdelen.
Verdeel de helft van de gebakken uien over de eieren, dek de pan af en laat de eieren op zeer laag vuur nog ca. 5 minuten doorwarmen.
Giet de aardappelen met de wortelen af, vang wat kookvocht op, en stamp tot een grove puree.
Roer de veldsla (optioneel), de rest van de gefruite ui en de crème fraîche door de puree.
Voeg wat kookvocht toe als de puree niet smeuïg genoeg is.
Indien nodig de hutspot nog wat meer op smaak brengen met peper en zout en nog even doorwarmen.
Verdeel de hutspot over vier borden en serveer de kaas-uitsmijters half op de hutspot. Oordeel van het testpanel: “Heeeeel errug lekker!!!” Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd ca. 30 minuten
Bron: www.ah.nl Tip
Warm de borden voor gebruik even op door ze, alleen afgespoeld met water, op elkaar gestapeld 1 à 1 ½ minuut in de magnetron op vol vermogen te verwarmen. Weetje
Hutspot is een typisch wintergerecht. Vaste ingrediënten zijn aardappelen, (winter)wortelen en uien, daarnaast worden ook wel ingrediënten als mosterd, appel of spekblokjes toegevoegd. Hutspot, of Hutsepot zoals de Vlamingen zeggen, wordt traditioneel gegeten tijdens de viering van het Leidens ontzet.
Het oorspronkelijke recept zoals dat in 1574 werd bereid, bevatte als basis voor de hutspot pastinaken, een crème-wit wortelgewas met een zoete, anijsachtige smaak. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren