Roemeense bende moet brommen in de cel

De drie Roemenen die werden verdacht van het stelen van 100 laptops en 26 usb-oplaadkabels bij het Nieuwegeinse bedrijf iUsed zijn afgelopen dinsdag veroordeeld. Twee van de Roemenen kregen een gevangenisstraf van 10 maanden en een van de dieven moet acht maanden brommen.

De Rechtbank Midden-Nederland vond dat de dieven doordacht te werk zijn gegaan. Zij hadden in de nacht van 23 op 24 januari jl. een (zeer hoge) ladder, handschoenen, zaklampen en een scala aan inbrekerswerktuigen bij zich. Zij hebben verschillende lichtkoepels op het dak opengesneden om te bepalen waar zij naar binnen moesten gaan. Vervolgens hebben zij op vakkundige wijze een gat gemaakt in het dak van het pand van de iUsed Store aan de Ravenswade in Nieuwegein, waarna zij de lading laptops en opladers 11 meter naar boven hebben gehesen. Ze werden betrapt via een camera van de naburige gevangenis.

De buit die zij hebben meegenomen had een inkoopwaarde van 65.000,- euro. Naar het oordeel van de rechtbank is hier sprake van zogenoemd mobiel banditisme. De rechtbank Midden-Nederland baseert dit oordeel op de omstandigheden dat alle veroordeelden afkomstig zijn uit het buitenland en geen enkele binding hebben met Nederland, twee van de veroordeelden eerder soortgelijke vermogensdelicten hebben gepleegd in het buitenland, de inbraak is gepleegd in georganiseerd verband, zorgvuldig is voorbereid en op professionele wijze is uitgevoerd en de buit eenvoudig verhandelbare goederen betroffen die (redelijkerwijs) niet bedoeld waren voor eigen gebruik.

Vanuit het belang van de generale en de speciale preventie, is de rechtbank van oordeel dat als reactie op mobiel banditisme een forse gevangenisstraf een gerechtvaardigd uitgangspunt is. ‘Dit soort daders, die kennelijk alleen naar Nederland afreizen om hier vermogensdelicten te plegen, dienen zodanig te worden afgeschrikt dat zij het de volgende keer uit hun hoofd laten om hier inbraken te plegen’ aldus de Rechtbank afgelopen dinsdag in haar oordeel.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren


Call Now ButtonHeeft u nieuws? Bel ons!