Rodekoolsalade

Na de chocobom van vorige week even een wat minder calorierijk gerecht. Een frisse en gezonde salade van o.a. rode kool, icebergsla en een lichte dressing. Lekker bij de maaltijd of als licht weekend- of lunchgerecht.

Voor 4 personen:
4 eetlepels (olijf)olie
2 eetlepels geurige azijn (bv. wijnazijn)
1 theelepel Franse mosterd
zout
versgemalen peper

½ rode kool of ca. 400 g rode kool (zakje)
½ krop icebergsla
2 à 3 stengels bleekselderij
1 appel
1 flinke eetlepel pijnboompitten

Extra: schoon jampotje met deksel; koolschaaf; slakom; koekenpan

Doe olie, azijn, mosterd, zout en peper in het jampotje, doe de deksel erop en schud stevig tot de ingrediënten zich goed gemengd hebben.
Laat tot gebruik staan.
Was de rode kool, dep droog, snij hem in de lengte doormidden en snij de dikste nerven weg.
Schaaf de kool fijn tot je ca. 400 gram hebt en doe de kool in de slaschaal.
Was de icebergsla, dep of sla deze droog, scheur in kleine stukjes en doe bij de kool.
Was de bleekselderij, snij eventuele lelijke plekjes weg, snij de bleekselderij in kleine blokjes en doe ze ook in de schaal.
Was de appel, snij het klokhuis weg, snij de appel in kleine stukjes en schep ze door de kool en sla.
Schud de dressing nog eens stevig door en schenk deze over de sla.
Schep de sla goed om en laat tot gebruik staan.
Verhit intussen de koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten (droog) tot ze goudbruin zijn.
Strooi vlak voor het serveren de pjinboompitten over de sla.
Eet knapperig bruin (stok)brood bij deze sla, al dan niet met wat room- of kruidenboter of met een schaaltje olijfolie (om te dippen) en wat zout.
Ook erg lekker met gebakken aardappeltjes, frites of krieltjes.

Bij-, lunch- of buffetgerecht..
Tijd: 15 tot 20 minuten.
Bron: “Rauw kan ook” door Jennie Reekie.

Tip
Voeg een gepelde en in plakjes gesneden banaan aan de salade toe.
Cirtrusfruit, zoals mandarijn of grapefruit, erdoor is ook erg lekker.
Als je de rode kool rauw te hard vindt, blancheer hem dan eerst even door de kool, in een zeef of vergiet, te overgieten met kokend water. Laat enkele minuutjes staan en spoel na met koud water. Laat goed uitlekken voor gebruik.

Weetje
Rode kool is één van de oudst bekende koolsoorten en wordt gekookt veelal ’s winters gegeten. Om de kool wat zachter te maken wordt tijdens het koken wat azijn gebruikt, om hem op smaak te maken kruidnagel, laurier, kaneel, suker, rode wijn, appel en/of rozijnen. Om te voorkomen dat de kool blauw wordt kan citroensap toegevoegd worden.
Rode kool bevat erg veel vitamine C en de stof thiocynaat, dat een antibiotische werking heeft.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk