Reportage: ‘Ringen jonge ooievaars in Galecop’

Onder redelijke grote belangstelling zijn zaterdagmiddag 3 juni jl. de jonge ooievaars in de wijk Galecop geringd door een medewerker van STORK (Stichting Ooievaars Research & Knowhow). Waarschijnlijk is één van de jongen geconsumeerd door zijn oudere broer of zus, want er werden nu maar drie jongen in het nest aangetroffen.

Ieder jaar wordt ongeveer 40 tot 50 % van de geboren jongen geringd. Dit gebeurt als de ooievaars ongeveer 5 weken oud zijn. Door het ringen worden ooievaars individueel herkenbaar, waardoor het mogelijk is ze te volgen. Dit vormt de basis voor de verzameling van gegevens. Met die gegevens kan onderzoek gedaan worden. Het levert inzicht op in het leven van ooievaars.

Zoals elk jaar haalde Co Soesbergen de ooievaars in boodschappentassen uit het nest. Omdat 2017 een oneven jaar is, bevestigde de ringer vervolgens de kunststof ringen aan de linker poten van de jongen. Nadat zij weer waren terug geplaatst in het nest was de vader er als de kippen bij om zijn jongen te inspecteren.

Onze ‘ooievaars fotograaf’ John van Erve en videograaf Jos van Vogelpoel, samen met Frans Evers, waren er bij om bovenstaande reportage e maken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren