Referendum kan nu ook in provincie Utrecht

De inwoners van de provincie Utrecht kunnen vanaf nu een raadgevend referendum starten over provinciale onderwerpen. Met 26 tegen 20 stemmen hebben de Provinciale Staten (PS) Utrecht op maandag 3 februari hiervoor een verordening vastgesteld. Bij de provincie was die mogelijkheid er nog niet.
Met deze verordening kunnen de inwoners van de provincie Utrecht invloed uitoefenen op een besluit dat PS van plan is te nemen. Er zijn 3.000 handtekeningen nodig om PS te vragen een referendum te organiseren. De uitslag van het referendum is geldig bij een opkomst van minimaal 30% van de kiesgerechtigden.

Er is nog geen landelijke wetgeving die referenda mogelijk maakt. Naar verwachting zal binnenkort de Eerste Kamer stemmen over de Wet Raadgevend Referendum, die vorig jaar door de Tweede Kamer is goedgekeurd, op voorstel van PvdA, D66 en GroenLinks.

Het debat in de Provinciale Staten was scherp en inhoudelijk. Het leidde ook tot enige aanpassing van het voorstel. Het resultaat is een stevige verordening waarnaast GroenLinks, D66 en PvdA, ook SP, PVV, 50+ en Partij voor de Dieren hun steun aan hebben gegeven. VVD, CDA, CU en SGP stemden tegen. Zij zijn in principe tegen referenda.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren