Recordaantal bezoekers bibliotheek Nieuwegein in 2022

Een recordaantal bezoekers van ruim 255.000 heeft de bibliotheek in Nieuwegein bezocht in 2022. Dat is te lezen in het jaarverslag over 2022 dat is uitgereikt aan wethouder John van Engelen op 14 april j.l. door Roel Zuidhof, directeur-bestuurder van De tweede verdieping.

Bibliotheek Nieuwegein, De tweede verdieping, heeft een succesvol jaar achter de rug. Het recordaantal bezoekers van 255.195 is nog nooit eerder voorgekomen in de historie van de bibliotheek. Ook het aantal leden is afgelopen jaar flink gestegen naar 9.595 leden. De groei komt met name door maar liefst 613 nieuwe jeugdleden. Ook het aantal uitleningen van (digitale) boeken en tijdschriften is flink gestegen naar ruim 146.000 uitleningen.

Roel Zuidhof, directeur-bestuurder van de bibliotheek is blij met deze cijfers: “Na de grote dip door corona zijn we heel erg blij dat veel inwoners van Nieuwegein de bibliotheek weer bezoeken. Niet alleen om boeken te lenen maar vooral ook weer om deel te nemen aan activiteiten, te studeren of elkaar te ontmoeten. Ik ben trots op alle medewerkers en vrijwilligers die het afgelopen jaar zo hard hieraan hebben gewerkt!”

Wethouder John van Engelen vindt de rol van de bibliotheek belangrijk voor de inwoners in Nieuwegein: “De bibliotheek is echt een mooie plek om je verder te ontwikkelen zoals op gebied van taal of digitale zaken, je te ontspannen, te studeren, informatie te halen of onder genot van een kop koffie lekker een krantje te lezen en andere inwoners te ontmoeten.”

In het kleurrijk vormgegeven verslag is te lezen wat er allemaal gebeurde in de bibliotheek in 2022. Voor het eerst verschijnt het verslag in een digitale vorm, waardoor er middels linkjes verwezen wordt naar meer informatie op internet. Ook worden er video’s vertoond, waarin diverse bibliotheekbezoekers, vrijwilligers en partners vertellen over de impact van de bibliotheek op hun leven en die van anderen. Een mooi voorbeeld is daarbij ook de verwijzing naar de tv-opname in de bibliotheek van het HUMAN-programma De Publieke Tribune over laaggeletterdheid.

In het verslag staan hoogtepunten genoemd, zoals het openen van een Informatiepunt Digitale Overheid door burgemeester Frans Backhuijs, het overstappen op het landelijke leesbevorderingsprogramma BoekStart en het openen van een uitleenpunt op Buurtplein de Componist. Ook de conferentie over Positieve Gezondheid met ruim 180 deelnemers uit heel Nederland is een belangrijke mijlpaal voor de bibliotheek.

Het jaarverslag gaat ook in op bijzondere activiteiten zoals de Living Library: bezoekers kunnen zich verdiepen in een onderwerp door in gesprek te gaan met een ervaringsdeskundige. Ook de bijzondere omstandigheden die in het jaar 2022 speelden waar de bibliotheek op aanhaakten, staan erin vermeld. Denk hierbij aan het oefenen van de taal voor vluchtelingen uit Oekraïne en de asielzoekers van het schip bij Merwestein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk