Pulawy loopt Europese subsidie mis vanwege haar anti LHBTI houding

De financiering door de Europese Unie (EU) van zes Poolse steden met weerzinwekkend homofobe ‘LHBTI-vrije zones’ is ook voor voormalig partnerstad Pulawy stil komen te liggen. Eerder zegde Nieuwegein de samenwerking op met het voormalige stadje in Oost Polen vanwege het ondertekenen van de LHBTI-vrije zones. De EU heeft nu hun financieringsaanvraag afgewezen. Klik hier voor de officiële resolutie die door de gemeenteraad van Pulawy is aangenomen.

De steden, waaronder dus Pulawy, hadden allemaal beloften ondertekend die in strijd zijn met tolerantie voor de LHBTI-gemeenschap. Zij hadden zich aangemeld voor het stedenbandenprogramma van de EU.

Degenen die deel uitmaken van het Jumelagenetwerk kunnen normaal via het partnerschapsstelsel beurzen tot 150.000 euro verwerven. Dit geld kan worden gebruikt voor programma’s die werken aan gelijkheid en integratie. Op dinsdag 28 juli jl. kondigde de Europese Commissie een lijst aan van begunstigden die de fondsen zullen ontvangen – en het zullen niet de ‘LGBT-vrije’ zones zijn, waaronder voormalig dus Pulawy.

“EU-waarden en grondrechten moeten worden gerespecteerd door lidstaten en nationale autoriteiten”, zei EU-commissaris voor gelijkheid Helena Dalli op Twitter. “Dit is de reden waarom zes aanvragen voor Jumelages van steden waarbij Poolse autoriteiten betrokken waren die‘ LGBTI-vrije zones ’of‘ familierechten ’resoluties aannamen, werden afgewezen.”

Hoewel Dalli niet heeft gespecificeerd welke steden zijn afgewezen, zijn ze waarschijnlijk te vinden in het conservatieve zuidoosten, waar de meerderheid van de LHBTI-vrije zones zich bevinden. In totaal beslaan deze zones nu ongeveer een derde van Polen, hoewel sommige gebieden nietig worden verklaard, omdat de rechtbanken ze ongrondwettelijk vinden.

Het is mogelijk dat ook andere gebieden hun financiering zouden kunnen verliezen, aangezien verschillende steden in heel Europa hun samenwerkingsverbanden met hun Poolse tegenhangers hebben beëindigd.

De Franse stad Saint-Jean-de-Braye was de eerste die de samenwerking met Tuchów in Polen verbrak en verklaarde dat de relatie nu “besmet” was. “Frankrijk zet zich in voor de bestrijding van schendingen van de mensenrechten op basis van seksuele geaardheid”, aldus vertegenwoordigers in een verklaring. Ook het plaatsje Douai in Frankrijk zegde de samenwerking met Pulawy op vanwege de intollerantie tegen de LHBTI-ers van de Poolse stad Pulawy

‘We kunnen niet accepteren dat de banden die onze twee steden door een Jumelage-eed verenigen, worden aangetast. We veroordelen het standpunt van onze tweelingstad Tuchów.’ Ze werden al snel gevolgd door de stad Fermoy in de Republiek Ierland en Nieuwegein in Nederland.

De EU heeft ook gedreigd met het terugschroeven van pandemische fondsen voor de LHBTI-vrije regio’s, waarbij de commissie nadrukkelijk anti-LHBTI-gouverneurs heeft gevraagd schriftelijk te bevestigen hoe het geld precies zou worden gebruikt voor “maatregelen ter bevordering van gelijkheid en non-discriminatie.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren