Provencaalse spinazieschotel

Spinazie lust vrijwel iedereen, alhoewel niet iedereen enthousiast wordt van het groene smurrie-achtige bergje op zijn of haar bord. In deze Provençaalse spinazieschotel wordt de spinazie in zijn geheel verwerkt en vermengd met ei en kaas. Het resultaat is een zachte, smakelijke en gezonde voorjaarsschotel, die ook nog eens veel ijzer, vitamientjes en anti-oxidanten bevat. Voor 4 personen:
1 kg spinazie
1 ui
2 teentjes knoflook
3 eetlepels olijfolie
2 eieren
100 g geraspte kaas
zout en peper Extra: een ovenschaal: knoflookpers; extra schaal of kom Was de spinazie in ruim water en laat uitlekken in een vergiet.
Pel en snipper de ui.
Vet de ovenschaal in met wat olie.
Verwarm de oven tot 175°C.
Verhit de olie in een ruime pan, hapjespan of wok en fruit de ui.
Pers de knoflook uit boven de pan en fruit even mee.
Voeg de spinazie toe, laat deze slinken en zet de pit lager.
Leg, indien mogelijk, een deksel op de pan.
Laat de groente in ca. 6 minuten vrijwel gaar worden, schep hem halverwege nog eens om.
Laat de spinazie uitlekken en doe hem in een schaal of kom.
Breek de eieren boven de spinazie en schep ze, samen met de helft van de kaas, door de groente.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de groente in de ovenschaal en bestrooi met de rest van de kaas.
Zet de schaal op een rooster in het midden van de oven en laat het gerecht in ca. 20 minuten een goudbruin korstje krijgen.
Serveer met krokant gebakken aardappelen of aardappelen in de schil met een knoflooksausje. Hoofdgerecht (vegetarisch)
Tijd ca. 35 minuten
Bron: “Heerlijke gerechten uit de vegetarische keuken” (Wiebe Andringa) Tip
Voeg tijdens het fruiten van de ui een bakje vega-korreltjesgehakt toe en bak dat even mee.
Voor een nog romiger effect vervang je de geraspte kaas, die door de spinazie wordt geschept, door een ½ bakje roomkaas (naturel of met kruiden). De schotel nog wel met geraspte kaas bestrooien. Weetje
Spinazie is een oude groente die voor het eerst in Perzië werd geteeld. In de 12e eeuw kwam deze groente met de Moren mee naar Europa, waar ze in eerste instantie als laxeermiddel werd gebruikt. Het laxerend effect wordt veroorzaakt door het hoge gehalte oxaalzuur dat spinazie bevat. Naast caroteen, vitamine E en anti-oxidanten bevat spinazie veel ijzer. In tegenstelling tot wat vroeger werd gedacht kun je een rest spinazie gerust voor een tweede keer eten, zet de groente dan wel zo snel mogelijk na gebruik in de koelkast. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk