Katern

Programma 4 en 5 mei

4 Mei
Op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook in Nieuwegein staan we hierbij stil. Op 4 mei zullen de slachtoffers bij het monument aan de Nedereindseweg herdacht worden en zal om 20.00 uur twee minuten stilte worden gehouden.

Voorafgaand aan de plechtigheden bij het monument is er in de Nicolaaskerk aan de Jutphasestraatweg een herdenkingsbijeenkomst. Deze bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk. De muzikale bijdrage tijdens de herdenkingsplechtigheid zal geleverd worden door de jonge harpiste Tra-Mi Nguyen. De Batenbouwers spelen ‘Ammerland’ van Jacob de Haan.

Rietje de Haan-Kooistra vertelt tijdens de herdenkingsbijeenkomst haar verhaal ‘Het gouden schaartje.’ Rietje is geboren op Eerste Kerstdag 1940. Haar beide ouders zaten in het verzet. Zij geeft nu lezingen en gastlessen over de oorlog op scholen.

Om ca. 19.40 uur vindt er een stille tocht plaats richting het monument aan de Nedereindseweg, dit onder passende muzikale begeleiding.

Om 20.00 uur volgen twee minuten stilte. Iedereen die dat wil, kan daarna een krans of bloemen leggen. Hierna dragen twee Nieuwegeinse jongeren een gedicht van Nieuwegeinse dichter Ton de Gruyter voor. Na afloop is er in ‘het Geinlicht’ naast de Dorpskerk aan de Nedereindseweg 1 gelegenheid om na te praten en een kopje koffie te drinken.

5 Mei
Op 5 mei zijn er van 10.30 uur tot 14.00 uur activiteiten op De Markt, naast de La Place.
Rond 10.45 uur verwelkomen we de lopers die het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen hebben opgehaald. Vervolgens ontsteekt de burgemeester het bevrijdingsvuur. De coverband ‘Jongens van de Witt’ treden op en voor de kinderen is er gelegenheid om te knutselen en er is koffie met een lekkernij.

Verder zijn er vanaf 18 april in bibliotheek De tweede verdieping een expositie ‘Kind en Oorlog, waar diverse kunstwerken en filmpjes, gemaakt door Nieuwegeinse basisschoolleerlingen te zien. Deze expositie duurt tot eind mei.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren