Prijswinnaars in december

Zaterdag 4 december op uitnodiging naar de receptie van de tweevoudig wereldkampioen Jiu Jitsu geweest. Barry van Bommel behaalde Goud op het Duo System Mixed en Goud op het onderdeel Fighting Systems (minder dan 77 kg). De wereldkampioenschappen werden gehouden in Madrid op 27 en 28 november. De receptie werd gehouden in sportcentrum Comby Sport.

Naast het behalen van het tweevoudige wereldkampioenschap heeft hij een bronzen medaille gewonnen op het onderdeel Duo System Heren. Een zeer unieke prestatie!! Zelfs de plaatvervangend voorzitter van de Nederlandse Judobond vermeldde dat dit nog nimmer was voorgekomen. Naast de ontvangen sportstimuleringsprijs van de Sportraad en de bos bloemen en klokje van de Gemeente Nieuwegein ontving hij van de Nederlandse Judobond de 5e DAN in de vorm van een persoonlijke zwarte band met gouden letters. Verder heeft het behalen van deze meervoudige titel geresulteerd in de afronding van het diploma.

Door het bereiken van deze titels is Barry van Bommel ook weer genomineerd voor de sportprijs van Nieuwegein. Deze sporter is al een keer Sportman van het Jaar 2002 geweest. Wat overigens nog vermeld kan worden, is dat hij zondagavond bij Studio Sport op de TV door Humberto Tan is geïnterviewd en dat hij een felicitatiebericht heeft ontvangen van Koningin Beatrix.

Wellicht dat dankzij de unieke prestatie van de Nederlandse selectie Jiu Jitsu de Judobond bij de NOC/NSF het verzoek gaat indienen bij het IOC om Jiu Jitsu een Olympische Sport te maken.

De Jury van het sportgala heeft dit jaar enorme moeilijke opgave, omdat er nu zeven kandidaten een sportstimuleringsprijs hebben ontvangen en daardoor genomineerd zijn voor het sportgala 2004. Wij wensen de jury van de sportraad veel wijsheid en sterkte bij de te nemen keuzes.

Wist u dat Judo is afgeleide van Jiu Jitsu en dat deze sport vanaf negen jaar beoefend mag worden. Judo is een van de succesvolle sportstimuleringsprojecten voor de basisscholen. Dat is dat onderdeel breedtesportimpuls wat vanwege Nieuwegein Kiest helemaal wegbezuinigd zou worden!!

Dinsdag 7 december Voor de avond staat een bezoek aan de meldkamer van Burgernet in de agenda, maar door een technische storing van de apparatuur gaat dit bezoek niet door. Een nieuwe datum volgt nog is ons gemeld. U houdt een impressie van dit bezoek dus nog tegoed.

Dinsdag 7 december naar de uitreiking van de vrijwilligersprijs De Superpit geweest gehouden in het onlangs verbouwde buurtcentrum Feniks. De zaal was vol met belangstellenden en alle aanwezigen hadden wel een favoriet, want de genomineerden waren zeer divers.

Uiteindelijk heeft KNA de Superpit-prijs gewonnen. Naderhand hebben wij nog gesproken met enkele genomineerden zoals de Thuishulpcentrale. Daar kwam wel duidelijk naar voren, dat het juryrapport niet voldoende heeft ingezien, wat de enorme waarde is van de thuishulpcentrale voor het zorggezin, waarin de vrijwilliger komt. Waarbij de contacten tussen oud en jong als een rode draad door het vrijwilligerswerk van de thuishulpcentrale heen lopen. Opmerkelijk is verder dat jonge studenten van Hbo-opleidingen hun stages voltooien via de thuishulpcentrale en in veel gevallen blijkt vervolgens na afronding van hun studie, dat ze blijven meedraaien als vrijwilliger bij een zorggezin.

De andere genomineerde de tuindersvereniging is uniek in zijn soort, omdat hier een heel goede link wordt gelegd tussen het historische landelijke leven van Vreeswijk en het huidige stadse leven van Nieuwegein. De kinderen worden bij het tuinieren op weg geholpen door oudere tuinders. Die alle tijd voor hebben en nemen om de kinderen wegwijs te maken in het bijhouden van een moestuin. Wat verder opmerkelijk is, dat de kinderen bij vakantie van een van de kinderen elkaars tuin ook bijhouden. Het juryrapport was volgens de genomineerde een juiste weergave van de tuindersvereniging. De jury heeft een weloverwogen afweging gemaakt waarbij zichtbare elementen altijd makkelijker te meten zijn als ervaringselementen.

Woensdag 8 december naar de presentatie en discussieavond van de reïntegratieonderzoek wat gehouden is in opdracht van de gemeente door het bureau Regioplan. Een van de opmerkelijkste uitkomsten van dit onderzoek is, dat de niet westerse allochtonen hoog opgeleide inwoners zijn, die allemaal via de gemeente een inburgeringscursus hebben gevolgd. Ondanks dat gegeven hebben ze naar eigen zeggen te weinig contact met de autochtone inwoners/ Zij maken zich in de toekomst het meeste zorgen over de sociale contacten.

De Turkse en Marokkaanse allochtonen (1e generatie) zijn laag opgeleide inwoners en hebben geen inburgeringscursus gevolgd, omdat zij naar eigen zeggen de taal voldoende beheersen. Hebben weinig contact met de autochtone inwoners. De 2e generatie is in veel gevallen studerend en heeft wel veel contact met de autochtone inwoners.

Tijdens de bijeenkomst kwam naar voren dat het huidige beleid van de gemeente van de inburgeringscursus gesteld is op niveau 2. Dit is het niveau, waarbij je bijvoorbeeld een brood kan kopen bij de bakker.

Als conclusie kunt je stellen dat het inburgeringsniveau zo spoedig mogelijk wel degelijk naar boven bijgesteld moet worden. De allochtone inwoners blijven anders telkens in een sociaal isolement en de integratie komt dan echt niet van de grond. Goede taalbeheersing blijft de enige opstap naar een geslaagde intergratie.

Wat is / zijn een aantal oplossingen tot een geslaagde integratie;

Participatie in de sportverenigingen, Participatie in de politieke geledingen ( Laat allochtonen inwoners een korte periode meedraaien met de politieke partijen met als afsluiting een vergadering zoals het JAP-jongeren project), Sociale contacten laten ontstaan door ontmoetingen op school of peuterspeelzaal. En vooral zorgen dat allochtone, maar het geldt ook voor autochtone inwoners zich Nieuwegeiner voelen, Die vraag zijn wij in het hele onderzoek van het bureau Regioplan niet tegengekomen. Een allochtone inwoner heeft geen emotionele gevoelens bij het oude dorp Juthaas en het oude dorp Vreeswijk of de nieuwbouw. De kans is groter dat allochtone inwoners zich sneller Nieuwegeiner voelen.

Dit was weer eens een veelzijdige interessante week van Leefbaar Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk