Preventieve bestrijding Eikenprocessierups

Vanaf half mei worden de zomereiken langs de doorgaande fiets- en wandelroutes in de gemeente Nieuwegein preventief behandeld tegen de Eikenprocessierups. Een groot aantal zomereikenbomen wordt bespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel door een gespecialiseerd bedrijf. Als het weer omslaat, kan de uitvoering ook later in mei plaatsvinden.

Het spuiten gebeurt ‘s avonds en ‘s nachts en dat kan enige geluidsoverlast veroorzaken in de wijk. De gemeente behandelt niet alle bomen en de kans dat er ergens later een Eikenprocessierupsnest opduikt, is dus aanwezig. De bomen waarin later een nest van de Eikenprocessierups wordt aangetroffen en die langs een doorgaande wandel- of fietsroute staan, worden gemarkeerd met een roodwit afzetlint met het opschrift ‘Pas op Processierups’. In 2014 zijn in de Gemeente Nieuwegein 200 eikenprocessierupsnesten opgezogen en verwijderd.

In de maanden mei, juni en juli komt in delen van Nederland de Eikenprocessierups voor. Dit is een rups van de Eikenprocessievlinder die alleen in Zomereiken leeft. Omdat de brandharen van deze rups gezondheidsklachten kunnen veroorzaken (jeuk en irritatie van de huid en irritatie aan ogen en luchtwegen), worden de rupsen in een zo vroeg mogelijk stadium bestreden. De gemeente heeft sinds negen jaar te maken met de Eikenprocessierups. Voorheen kwam ze alleen in de zuidelijke delen van Europa voor.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren