Prentbriefkaart van de week

Naast het nieuws vindt u op De Digitale Stad Nieuwegein ook veel informatie over het heden en het verleden van de dorpen Jutphaas en Vreeswijk. Kijk eens naar de rubriek: Toen & Nu of De Oude PEN en de Prentbriefkaart van de week. Deze week een foto van het Merwedekanaal in Jutphaas. De ansichtkaart is gemaakt ergens rond 1903.

Het belang van de prentbriefkaart voor de historische wetenschap is lange tijd door de archiefbeherende instanties onderschat. Toch zijn het juist de prentbriefkaarten, die ons een aardig beeld geven van de veranderingen in onze samenleving.

De kaart in het archief van deze week komt uit 1903, en is een gezicht op het Merwedekanaal te Jutphaas uit het zuidwesten, met links de bomenrij langs de Utrechtsestraatweg. Aan de waterkant ziet u een bootje liggen. Zijn deze mensen fuiken aan het ophalen? Wie het weet mag het zeggen. Inmiddels is er een reactie binnen, deze staat onderaan.

De uitgever van de ansichtkaart was de firma Nauta & Zn. uit Velsen en heeft nummer 3232. De foto is gedrukt in zwart/wit. De gemeente Jutphaas is per 1 januari 1971 met de gemeente Vreeswijk opgenomen in de nieuw gevormde gemeente Nieuwegein.

Reactie op de vraag wat de vissers aan het doen zijn op de prentbriefkaart hierboven. De reactie kwam van de bekende inwoner van Nieuwegein Jaap Boersema.

Jaap:Ook in de singels van Utrecht door vissers benut: een kruisnet (ik dacht dat er nog een andere naam voor was; maar kan dat niet terugvinden)’ Dank Jaap! Hieronder de meegestuurde foto’s door Jaap waar vissers in de grachten in Utrecht aan het vissen zijn met hun kruisnet.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk