Premies ziekenfonds stijgen fors

De ziektekostenpremies gaan in 2002 fors omhoog. Bij de premies voor het ziekenfonds zijn stijgingen van meer dan 20 procent geen uitzondering.

Dit blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant onder ziekenfondsen. Ook pariculiere verzekeraars zijn onderzocht, van hen was al bekend dat de premies sterk zouden stijgen. Een aantal grote concerns, onder andere Achmea met meer dan twee miljoen verzekerden, wil pas informatie geven als de verzekerden zijn ingelicht. Dat gebeurt deze maand.

Stijgingen premies

De nominale ziekenfondspremie, het vaste bedrag dat u moet betalen naast het inkomensafhankelijke premiedeel, wordt het hoogst voor verzekerden van het Amsterdamse ziekenfonds ZAO. Zij gaan volgend jaar 17,92 euro (39,50 gulden) per maand betalen. Een verhoging van meer dan 21 procent ten opzichte van de huidige maandpremie van 32,50 gulden (14,75 euro). De sterkste stijger is het kleine fonds De Friesland. Daar gaat de nominale premie met bijna 37 procent omhoog naar 15,50 euro. (34,15 gulden)

Gezondheidszorg duurder

De belangrijkste oorzaak voor de premieverhogingen is dat de gezondheidszorg duurder is geworden. Het afgelopen jaar zijn honderden miljoenen extra uitgegeven aan het wegwerken van wachtlijsten en hogere lonen in de zorg. Dat geld wordt opgebracht door de premiebetalers. Daarbij komt nog dat zowel ziekenfondsen als particuliere verzekeraars minder inkomsten hadden uit hun beleggingen. Daardoor waren ze, anders dan andere jaren, niet in staat om de premiestijging beperkt te houden.

De ziekenfondsen willen zich met de fors hogere nominale premies indekken tegen de hogere risico’s die zij in 2002 gaan lopen. Minister Borst van Volksgezondheid was wel uitgegaan van een hogere nominale premie, maar zij mikte op 12,95 euro per maand. Alle onderzochte ziekenfondsen komen echter hoger uit.

Bron:Volkskrant/SB

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk