Katern

Praten over gezonde financiële toekomst

Nieuwegein moet de komende jaren scherpe keuzes maken om financieel gezond te blijven. Als dat niet gebeurt, komt de gemeente over 20 jaar jaarlijks 15 miljoen euro te kort. Daarom zijn het college en de gemeenteraad vorige week voor het eerst met elkaar in gesprek gegaan over de veranderingen die de komende jaren in de begroting van de gemeente moeten worden doorgevoerd.

Normaal gesproken kijkt het gemeentebestuur met het maken van financiële plannen niet verder dan vier jaar vooruit. Maar omdat nu al duidelijk is dat de gemeente op de langere termijn tegen flinke tekorten oploopt, wordt voor twintig jaar naar voren gekeken. De gemeente kan op die manier op tijd de juiste keuzes maken.

Dat deze keuzes voor de toekomst nodig zijn, heeft alles te maken met de ontstaansgeschiedenis van onze stad. Nieuwegein is 50 jaar geleden in recordtempo opgebouwd. Alle gebouwen, wegen, parken in de stad zijn daardoor ongeveer even oud en moeten daardoor tegelijkertijd opgeknapt of vervangen worden. Financieel gezien kan dat niet in één keer. College en raad bekijken samen hoe dit probleem het beste kan worden opgelost. Dat kan onder andere door voor sommige investeringen meer tijd te nemen en investeringen slim te combineren. Van een verhoging van de belastingen is op dit moment geen sprake. Eerst kijken college en raad naar de verschillende mogelijkheden om geld te besparen.

Op 1 en 21 oktober praten college en raad verder over het huishoudboekje voor de toekomst. Op die avonden worden er nog geen besluiten genomen. Dat gebeurt naar verwachting wel tijdens de begrotingsbijeenkomst van de gemeenteraad op 5 november. De raad besluit dan ook over de begroting voor de komende 4 jaar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren