Praktische tips voor veiligheid op de werkvloer

Je kent vast wel het gezegde: “voorkomen is beter dan genezen”. Dat geldt vooral als het gaat om veiligheid op de werkplek. Er zijn veel dingen die je kan doen om veilig te werken, van het volgen van veiligheidsprotocollen tot het dragen van de juiste uitrusting. In dit artikel delen we enkele praktische tips voor veilig werken op de werkplek.

Veiligheidsnormen en voorschriften
Er zijn een aantal dingen waar je als werknemer rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk dat je de veiligheidsvoorschriften kent en die ook naleeft. Elk bedrijf heeft zijn eigen veiligheidsnormen en voorschriften. Het is belangrijk dat je deze kent. Vooral wanneer je op een ietwat onveilige werkplek werkt, zoals in de bouw.

Het belang van het dragen van de juiste werkkleding
Wanneer je aan de slag gaat in een fabriek of een andere werkomgeving, is het belangrijk om de juiste werkkleding te dragen. Dit om veiligheidsvoorschriften in acht te kunnen nemen én om je lichaam en je kleding niet te beschadigen.

Er zijn verschillende soorten werkkleding die je kunt dragen, afhankelijk van de omgeving waarin je werkt. Denk aan een veiligheidshelm, veiligheidsbril, handschoenen, laarzen en overalls. Het is ook belangrijk dat je de juiste maat draagt, zodat je bewegingsvrijheid hebt en goed beschermd bent tegen ongelukken. Het dragen van de juiste werkkleding is erg belangrijk en kan het verschil maken tussen leven en dood.

Regelmatige training: BHV-en VCA-cursussen
Een van de belangrijkste veiligheidstips is om regelmatig trainingen te volgen. Denk hierbij aan cursussen zoals een BHV-cursus of een VCA-cursus. Door regelmatig te trainen, blijf je up-to-date met de laatste veiligheidsvoorschriften en ben je beter voorbereid op eventuele calamiteiten.

Het is ook belangrijk om je werkomgeving goed te kennen. Weet waar de brandblussers en EHBO koffer zijn en houd rekening met gevaarlijke situaties zoals natte vloeren of smalle gangen.

Praktische tips voor het werken met machines en apparatuur
Het is belangrijk om voortdurend voorzichtig te zijn met de machines en apparatuur waarmee je werkt. Hier volgen enkele tips die je kunnen helpen bij het werken met machines en apparatuur:

  • Allereerst moet je altijd de juiste instructies lezen over hoe je met de machine of het apparaat moet omgaan.

  • Dit betekent ook dat je je altijd aan de veiligheidsvoorschriften moet houden en ook dat je kleding draagt die speciaal ontworpen is voor het bedienen van machines.

  • En als laatste, vergeet niet af en toe een cursus te volgen zoals een VCA-cursus om te leren hoe je veilig hoogwerkers of andere machines kunt bedienen. Mocht er toch iets gebeuren, weet dan dat er in Nederland geldige regels zijn waaraan iedere werkgever zich dient te houden.

Gevaren op de werkplek waarop je moet letten
Het is belangrijk om de juiste maatregelen te nemen als het gaat om veiligheid op de werkplek. Er kunnen verschillende gevaren aanwezig zijn, en daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van alle mogelijke gevaren. Er zijn een aantal dingen waarop je moet letten tijdens het werken in een bepaalde omgeving:

  • Zorg ervoor dat je de juiste kleding draagt. Het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen is bijvoorbeeld essentieel, afhankelijk van wat er wordt gewerkt. Denk daarbij aan mondmaskers, helm, veiligheidsschoenen en dergelijke.

  • Wees je bewust van potentiële elektrische gevaren. Dit kan variëren van bovenmatige warmte tot contact met stroom of gasleidingen die niet goed zijn geïsoleerd.

  • Zorg ervoor dat je geschoold bent in wat je doet. Bepaalde risico’s zoals merk of andere fysieke gevaren kunnen worden vermeden door training in BHV of VCA cursussen te volgen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk