Portret van de week: ‘Welke kunstenares knapt daar haar wijk op?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt?

Net als het vorige Portret Van De Week is ook dít Portret dat van een kunstenaar die eveneens woonachtig is in de Rijtuigenbuurt. De buurt die de gemeente fors gaat opfrissen, met behulp en op aangeven van de buurtbewoners. Dus, op naar de Rijtuigenbuurt, op naar Joyce Overheul.

Arend Bloemink: ‘Joyce is een zeer veelzijdig kunstenaar, werkend met diverse materialen en zowel driedimensionaal als in het platte vlak. Het kost enige moeite om tot een afspraak met haar te komen. Want, óf zij is een tentoonstelling met haar werken aan het inrichten, óf zij is zo’n tentoonstelling aan het leegruimen. Een continu proces zo blijkt wanneer ik daarover met Joyce van gedachten wissel. Daarbij geeft ze aan tóch ruimte in tijd te moeten vinden om nieuwe ontwerpen en kunstuitingen te bedenken èn te maken. Ruimte in huis is daarbij ook van belang en dat is dan ook de reden dat zij een aantal jaren geleden een ruime woning in de Rijtuigenbuurt heeft betrokken. Een woning die, zoals blijkt wanneer ze mij rondleidt, vól staat met uiteenlopende basismaterialen en door haar gecreëerde kunststukken.’

‘Wanneer we klaar zijn met de fotosessie maken we nog even een portretje van Joyce met haar 20-jarige (!) en ietwat ongeduldige poes. En als we in de voordeuropening nog even staan na te praten, gaat haar telefoon. Een uitnodiging voor wéér een tentoonstelling? Een vraag naar een nieuw kunstwerk? Een vraag naar een haakpatroon (die ontwerpt Joyce immers óók!)? Of is het de gemeente Nieuwegein met een vraag over het door haar te bedenken en te maken kunstwerk voor de Rijtuigenbuurt…?’

Maak middels de antwoorden die Joyce Overheul geeft op de vijf (altijd dezelfde) vragen nader met haar kennis.

Wie ben je ?
Mijn naam is Joyce, ik ben 27 jaar oud en ik woon met mijn kat en vriend in Batau-Zuid.

Wat doe je in het dagelijks leven ?
In het dagelijks leven ben ik werkzaam als kunstenaar. Ook ontwerp ik daarnaast haakpatronen, welke ik via internet verkoop. De kunstprojecten die ik maak zijn vaak conceptueel en erg politiek van aard, echt een totaal andere tak van sport dan de schattige knuffels en accessoires die ik daarnaast ontwerp. Als hobby speel ik saxofoon, onder andere bij de Indigo Bigband bij De Kom, en verzamel ik kunst en curiosa voor in mijn eigen rariteitenkabinet. Binnenkort start ik ook met een Community Art project in de Rijtuigenbuurt, waar ik ook zelf woon. Ik ga dan met bewoners grote 3D-vormen maken van vliegerstof voor in bomen, om zo gezamenlijk de buurt op te vrolijken.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein ?
Ik woon sinds januari 2016 in Nieuwegein. Het was voor mij een strategische keuze om in Nieuwegein te gaan wonen, de huizen zijn een stuk betaalbaarder dan in Utrecht. Mijn vriend en ik zijn bewust in de Rijtuigenbuurt gaan wonen, in een huis waar genoeg ruimte is voor mijn atelier en voor het opslaan van kunstwerken. Hiervoor woonden we in een appartement en huurde ik ateliers via antikraak organisaties, maar na in 1 jaar tijd 4x van werkplek verhuisd te zijn, besloot ik vanuit huis te gaan werken. Ook scheelt het veel reistijd: ik loop nu de trap af en ik ben al meteen op mijn werk. Soms staat er file onderweg, wanneer de kat besloten heeft om op de trap te gaan zitten en niet aan de kant wil gaan, maar dat is dan ook het enige nadeel.

Wat vind je van Nieuwegein ?
Ik vind Nieuwegein leuk om in te wonen, het ligt erg centraal in Nederland. Voor mijn werk ben ik vaak onderweg en daarom is het handig om wat meer in het midden van het land te wonen. Ook vind ik het fijn dat het zo dichtbij Utrecht ligt, ik ben daar vaak te vinden. De buurt waarin ik woon vind ik ook erg fijn, het is er rustig, groen en erg ruim opgezet. Veel buurtbewoners denken daar anders over, daar kwam ik na mijn verhuizing snel achter. Ik ben benieuwd hoe de wijk gaat worden na de grootschalige renovatie, waaraan de Gemeente komend najaar gaat beginnen.

Wat kan er beter in Nieuwegein ?
Iets wat ik wel mis vergeleken met andere steden is dat de stad ’s avonds niet echt leeft, er is niet echt een terrasjescultuur aanwezig. Ook is er niet echt één centrum wat ’s avonds echt bruist, City Plaza is ’s avonds bijvoorbeeld nog net niet uitgestorven, terwijl het wel veel potentie heeft. Het is soms net alsof iedereen ’s avonds binnen blijft. Nieuwegein is als geheel nog een erg jonge stad, ik ben dan ook benieuwd hoe het hier over 10 jaar zal zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren