Portret van de week: ’Wilko de Bruin’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Wilko de Bruin.

Arend Bloemink: ‘Met het Portret van deze Week maak ik een afspraak aan het eind van een ochtend. Niet wetend dat het op dat moment een heel wárme ochtend zou worden. Desondanks begeven we ons naar de gemeenschappelijke tuin van het GW-project in Fokkesteeg. Het Portret, Wilko, neemt op mijn verzoek plaats onder een zonwerend doek, dat boven een picknicktafel gespannen is. Het is lekker rustig in de tuin. We kunnen dus ongestoord van gedachten wisselen. Ervaringen delen. Fotograferen.’

Maak, middels de antwoorden van Wilko de Bruin op de vijf (altijd dezelfde) vragen, nader met hem, met zijn werkzaamheden, zijn hulpgericht instelling en met zijn mening over Nieuwegein kennis.

Wie ben je?
Mijn naam is Wilko de Bruin. Ik ben 53 jaar en woon in Gemeenschappelijk Wonen, hier in Fokkesteeg. Al ruim drie jaar heb ik verkering. Geen kinderen, en we wonen niet samen. Ik ben naar Nieuwegein gekomen voor de liefde. Zij was gescheiden en had al twee kinderen. Ik heb hen zes jaar mede-opgevoed. Toen de relatie over was, is het contact steeds minder geworden. De kinderen zijn allebei volwassen en maken hun eigen keuzes. Tja, zo gaat dat.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Toen ik naar Nieuwegein kwam was ik afgekeurd en ook opgebrand. Via re-integratie-trajecten ben ik in de IT terecht gekomen. Computerlessen gegeven in Buurthuis Vreeswijk en in 2005 voor mezelf begonnen met W-Drive, Computerservices. Dat was spannend en er leuk. Mijn ‘kindje’ bestaat ruim 13 jaar en ik heb er nog steeds heel veel plezier in.

Ik werd benaderd door Sylvia Rehorst van de S.W.N. om voor Perspekt te gaan werken. Dat leek me erg leuk. Mensen die op de een of andere manier buiten de boot zijn gevallen, weer een beetje op weg helpen. Toen dit opging in Movactor vond ik het te zakelijk worden. Dat is niet hoe ik ben en werk. In het kille buurtplein kan nooit een sfeer ontstaan van een buurthuis. Het jaar erop heb ik me sterk gemaakt om zelf iets op te zetten. Eindelijk is dit van de grond gekomen in dit jaar.

Sinds half maart ben ik gestart met Computer Corner, in wijkhuis La Caza. Een initiatief in samenwerking met Balans Nieuwegein. Bedoeld om de computerschrik weg te nemen bij veel mensen. Of zoals het bij Perspekt ging: mensen die op de een of andere manier buiten de boot van het leven zijn gevallen, op weg te helpen. Dan is de computer een geweldig hulpmiddel waar we eigenlijk niet meer zonder kunnen. Iedereen is welkom. De digitalisering van onze maatschappij. Voor kinderen en jongeren is het normaal, maar voor heel veel mensen niet. En die mensen probeer ik te bereiken.

Toen ik in het GW kwam wonen heb ik me ingezet voor allerlei commissies en zo veel mensen op weg geholpen en mijn bijdrage geleverd. Ik vind nieuwe mensen ontmoeten en daarbij ook nieuwe inzichten krijgen een verrijking.

Sinds een paar jaar gaat de gezondheid van mijn ouders hollend achteruit en ben ik ook mantelzorger op afstand. In het regelen van P.G.B., gesprekken met zorgverleners, artsen, en specialisten, gaat veel tijd zitten.

Verder reis ik graag. En dat heb ik al behoorlijk veel gedaan in mijn leven. In het jaar dat ik 30 werd, heb ik een wereldreis gemaakt. Dat was nog in de tijd dat een guesthouse warm water had in plaats van wifi ! Naast reizen hou ik enorm van lekker eten en ben ik een filmfreak. Of lekker thuis, of bij ons in de filmzaal of in de bios. Ik schrijf ook recensies van films die ik de moeite waard vind. En ook ben ik zintuiglijk ingesteld.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
In de zomer van 2000 ben ik naar Nieuwegein gemigreerd. Geboren en getogen in Vlaardingen en via Haarlem, Den Haag, Voorburg, door de liefde naar deze stad gekomen.
Eerst een poos in Vreeswijk gewoond en in 2006 naar Fokkesteeg gekomen.

Wat vind je van Nieuwegein?
Ik heb het wel naar mijn zin in Nieuwegein. Hoewel je mij niet vaak op City Plaza zal vinden. Dat vind ik erg saai. Ik heb ook een hekel aan winkelen en meer met oude gebouwen, dus zit ik vaak in Vreeswijk. Maar eerlijk is eerlijk, er is een zwembad, er zijn veel sport- en cultuurfaciliteiten, heel veel winkels en bedrijven. En zo tussen de A2, A12 en A27, ligt het natuurlijk perfect. Zelf woon ik in Fokkesteeg, vlakbij het park. Je kunt overal naar toe wandelen of fietsen. Ontzettend centraal tussen de waterwegen. Lekker vlakbij recreatieplassen, waar je vooral met dit heerlijke weer een plons kunt doen.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Als filmliefhebber vind ik het natuurlijk ontzettend erg dat de vestiging van Kinepolis is gesloten per 1 juli dit jaar. In een gemeente met 60.000 – 65.000 inwoners moet er gewoon een goede bioscoop zijn. En Geinbeat hoort natuurlijk niet op een tochtig plein voor het gemeentehuis. Verder denk ik dat de gemeente meer kan doen voor beschermde groepen. En dat de bureaucratie minder kan.

One thought on “Portret van de week: ’Wilko de Bruin’

  1. Vlugger jaapie huilie huilen

    Geynbeat hoort niet voor het tochtige gemeentehuis waar dan anders in de parkeergarage net zoals een gabberfeest.en heel erg jammer dat. Big Dady is gesloten want dat was de enige plek waar je echt pas tot ochtend uurtjes terecht kon.nu moet helemaal baar Utrecht voor de late stapuurtjes totaal geen faciliteiten in Geyna het is echt gohst poltegeist.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren