Gratis reanimatie workshop op 16 oktober a.s. in St. Antonius Nieuwegein

Meer AED’s en meer mensen die kunnen reanimeren hebben ervoor gezorgd dat het overlevingspercentage van een hartstilstand de afgelopen vijftien jaar is gestegen van 9 naar 23 procent. Om dat percentage nog verder te verhogen verzorgt het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein in samenwerking met de Regionale Ambulancezorg Voorziening Utrecht (RAVU) op World Restart Day op maandag 16 oktober de gehele dag reanimatieworkshops. Aanmelden voor deze workshop kan hier.

reanimatie

Vorig jaar maakten circa 130 mensen in ons ziekenhuis gebruik van de kennismaking met reanimatie. Jaarlijks krijgen in Nederland 17.000 mensen te maken met een acute hartstilstand. Bij bijna de helft wordt een reanimatiepoging ondernomen. In driekwart van de gevallen zijn het omstanders die beginnen met de reanimatie voordat een ambulance arriveert. Hoe meer mensen met de procedure vertrouwd zijn, hoe meer mensen dus gered kunnen worden.

Er is al veel vooruitgang geboekt de laatste vijftien jaar in de hulpverlening aan mensen met een hartstilstand. Het aantal AED’s (automatische Externe Defibrilator) is enorm toegenomen. Deze apparaten kunnen met een stroomstoot het hart weer op gang brengen. Daarnaast zijn hulpdiensten zoals brandweer en politie beter geïnstrueerd en is het net HartslagNu-netwerk opgezet waarin vrijwilligers oproepbaar zijn om te reanimeren bij een hartstilstand in hun omgeving. Via de smartphone worden mensen die zich hiervoor hebben aangemeld in geval van iemand met een hartstilstand in hun omgeving geïnstrueerd. Een deel verleent direct hulp, een ander haalt de dichtstbijzijnde AED. Dit concept heeft zich inmiddels talloze malen bewezen.

Snelheid is cruciaal. Bij inzet van een AED bij een hartritmestoornis die hiervoor vatbaar is, is de overlevingskans 50 tot 70 procent. Elke minuut later daalt de overlevingskans met 10 procent. Bedenk daarbij dat een ambulance gemiddeld acht tot tien minuten aanrijtijd heeft.

Iedereen kan bijdragen aan het verder verhogen van het overlevingspercentage. Maandag 16 oktober verzorgt het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein van 10.30 tot 16.00 uur reanimatielessen. Deze duren 45 minuten: een korte presentatie gevolgd door oefenen met reanimeren op een reanimatiepop.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk