Portret van de week: ‘Wie zet zich daar in voor het VrijwilligersHuis in Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Henk van der Honing.

Arend Bloemink: ‘’t Liefst werd het Portret van de Week in Het Natuurkwartier geportretteerd. Het weer zat helaas niet mee. En dus kwam locatie twee aan bod. Henk, zo heet het Portret, liet me al weten dat die tweede locatie nog niet helemaal áf zou zijn. Die tweede lokatie is het Nieuwegeinse VrijwilligersHuis. Het wát…? Juist! En juist dáárom is het, hoewel nog niet helemaal áf, een uitstekende portretlocatie. Omdat waarschijnlijk heel weinig Nieuwegeiners, tot nu toe dan, van het VrijwiligersHuis hebben gehoord…’

‘Henk heeft gelijk: op het moment van fotograferen is het VrijwilligersHuis in City Plaza nog niet helemaal af. Beter: het Huis is nog helemáál niet af. Een kale, voormalige winkelruimte waar álles, en dan ook álles, uit is gesloopt. Inclusief de wc-pot. En dat is te ruiken!’

‘Wel staan er een tafel en wat stoelen op de kale betonvloer. Dus plaatst Henk zich in een rood fauteuiltje met een bijzettafeltje voor de deuropening van wat dadelijk het VrijwilligersHuis zal zijn. Henk zit. Henk vertelt. Ik maak foto’s. En wanneer we klaar zijn, blijkt dat Peter (een van de mensen die Henk bijstaan in de realisatie van het VrijwilligersHuis) nog doende is om een banner te laten bezorgen. Wanneer die arriveert, neemt Henk opnieuw plaats in de fauteuil en maken we de portretserie af.’

Leer door middel van de antwoorden die Henk van der Honing op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft meer over hem, over interesse in vrijwilligerswerk en duurzaamheid en over wat hij van Nieuwegein vindt.

Wie ben je?
Mijn naam is Henk van der Honing, ik ben getrouwd en ben vader en opa. Als boerenzoon en natuurliefhebber ben ik opgegroeid in Marum. Gelovig opgevoed, het fundament voor ons bewogen leven, nu lid van de Protestantse gemeente Nieuwegein Noord. Inmiddels gepensioneerd zzp-er. De laatste 10 jaren van mijn betaalde werk stond op mijn kaartje “Programmaleider voor een duurzame fysieke leefomgeving”. Samenwerkingsprogramma’s geleid voor ministeries, provincies en waterschappen. Zoeken naar samenwerking en verbinding is nog steeds mijn aard.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Sinds mijn pensionering ben ik actief met vrijwilligerswerk, waarmee zowel mijn vrouw als ik zijn opgegroeid. Veel tijd besteed ik aan Samen Duurzaam Nieuwegein, als mede-oprichter (samen met Cecile Custers, toen medewerkster van de gemeente Nieuwegein) en voorzitter. We werken aan een duurzamer Nieuwegein. We hebben een “Duurzaamheidswandeling” ontwikkeld, hiermee loop je in anderhalf uur om en in de City en ziet 30 punten van “duurzame ontwikkeling”. Dit zijn voorbeelden van natuurprojecten, milieumaatregelen, hergebruik en energiebesparing. Mensen helpen die een achterstand hebben tot de arbeidsmarkt is werken aan sociale duurzame ontwikkeling.

We organiseren jaarlijks de Duurzaamheidsmarkt in het Natuurkwartier, waarvan Roel van den Bosch de trekker is. We doen dit samen met het Lentefeest. Energie-N is binnen Samen Duurzaam Nieuwegein opgericht door Paul Triepels om energiebesparing te bevorderen. We denken en doen ook mee met de grote plannen van de gemeente zoals de Toekomstvisie, Klimaatadaptatie, Groen structuurplan, Routekaart energieneutraal 2040, Omgevingsvisie, enz..

Het VrijwilligersHuis Nieuwegein is een ander initiatief, waarmee ik inmiddels een aantal jaren bezig ben. Sinds 2016 als voorzitter van een enthousiaste groep mensen vanuit allerhande vrijwilligerswerk. Bij ons vrijwilligerswerk merkten we dat er grote behoefte is aan vrijwilligers en dat dit waardevolle werk te weinig belangstelling en waardering krijgt. In 2015 heeft een aantal vrijwilligers in Nieuwegein, waaronder ik, bij de wethouders aangedrongen op verbetering van de ondersteuning van “vrijwillige inzet”. We zijn gestart met een inventarisatie van wensen van vrijwilligers(organisaties). Deze hebben we omgezet in een concreet plan om aan de wensen van “vrijwillige inzet” tegemoet te komen.

In 2016 zijn we met de uitvoering van het plan begonnen. Sinds 1 januari 2017 is Jeannette Verplancke onze projectleider, een door de gemeente betaalde parttime functie. Met het vorige College van B&W hebben we een Convenant gesloten, met afspraken over de werkwijze en financiering van dit inwonerinitiatief. Inmiddels hebben we een digitaal platform om vraag en aanbod van vrijwillige inzet te matchen, maar ook voor ruimte en materialen. Sinds kort zijn we ook te vinden in ons eigen “huis” op Boogstede 12.

“Vrijwilligers steeds steviger aan het stuur” en vooral ook meer in beeld en gewaardeerd, dat is ons doel. Ze leveren namelijk gratis 3 miljoen werkuren per jaar aan onze stad!! (Uitgaande van resultaten van recent onderzoek: gemiddeld de helft van de inwoners doet vrijwilligerswerk en gemiddeld besteedt de vrijwilliger hieraan vier uren per week)

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Wij wonen sinds december 1999 in de mooie wijk Batau zuid. Onze eerste verhuizing zonder inwonende kinderen. We hebben nog nergens zo lang gewoond en hopen hier oud te kunnen worden.

Wat vind je van Nieuwegein?
Nieuwegein vind ik een mooie, complete stad. De twee oude kernen bepalen de historie en samen met de City en de nieuwe wijken is de variatie in woonomgeving groot. De centrale ligging in Nederland en de stad Utrecht in de achtertuin, maken het nog aantrekkelijker.

Het beeld vanaf de snelwegen, veel stenen en beton, is niet wat je ervaart als je er woont. Het gemeentebestuur geeft bij grote plannen gelegenheid om mee te denken en te doen. Het is jammer dat er zo weinig Nieuwegeiners gebruik maken van die gelegenheden. Er ligt nu echter wel een Toekomstvisie en ik ben blij met de drie speerpunten van beleid: Duurzaamheid, gezondheid en veiligheid.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Samenwerking kan beter op veel terreinen! Je ziet vaak dezelfde mensen en bedrijven bij de verschillende maatschappelijke activiteiten. De uitdaging is om steeds meer organisaties en mensen hierbij te betrekken en samen, betaald en onbetaald, onze samenleving hier nog aantrekkelijker te maken. Voor meer geboren Nieuwegeiners kan het dan de plek van hun leven worden. Hier ligt een rol voor het gemeentebestuur en het vraagt inzet van allen die Nieuwegein een warm hart toedragen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk