‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Deze week een uiige keuze uit de wilde uien (look) in Nieuwegein. Deze wilde uitjes vormen geen zaad, maar kleine uitjes die na de bloei gewoon naar beneden vallen. Kraailook, daslook en armbloemige look, de laatste bewaart de nog niet rijpe bolletjes in een doorschijnend zakje (een soort bioplastic?).

Udo: ‘Van de Nieuwegeinse wilde uien is de armbloemige look een merkwaardig voorbeeld. Bloempjes als een lelietje van dalen, maar wat minder en zaden als kleine bolletjes in een doorschijnend zakje. Zodra de bolletjes echte uitjes zijn vallen ze op de grond en werken zich met kleine worteltjes de grond in. En in het volgende vroege voorjaar…’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk