Portret van de week: ‘Wie is daar een Bezig-bijtje in Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Hans van der Haar.

Arend Bloemink: ‘Twee pensionado’s. De ene, het drukke Portret van de Week. De tweede, de immer bezige fotograaf. Zie dan maar eens tot een foto-afspraak te komen. Het had heel wat voeten in de aarde voordat het zover was. Maar na een aantal e-mailtjes, verschillende telefoontjes, een mislukte afspraak (‘oei, vergéten…’) en enkele whats-appjes is het dan toch zo ver. We treffen elkaar in de woning van het Portret. Scheepsmodellen, scheepsbenodigdheden, touwen, touwtjes, knopen en knoopjes, een Malawi-aquarium, een gezellige echtgenote èn uiteraard: Hans, het Portret.’

‘Hans, die als jochie van dertien jaartjes ‘oud’ ging werken…’

‘Maar meer verklap ik niet, want, maak, op basis van de antwoorden die Hans van der Haar op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft met hem, zijn leven en zijn hobby’s kennis!’

Wie ben je?
Hans van der Haar geboren op het Frederiksoord 50 ( de Schans) te Vreeswijk het huis naast boerderij van Bruinis. van daar ook de Hog van Bruinis. Verhuist naar de Beatrixstraat 7 nu 14. Van daar uit getrouwd met Ineke en gaan wonen in de Prins Hendriklaan 26 waar ik nu 46 jaar woont.

Ik ben een Zoon van Bernhard van der Haar en mijn moeder Jo (of hoe ze genoemd werd ZUS) Een zandschipper en op mijn 13e bij mijn vader aan boord gaan varen wij voeren voor van Loon Vreeswijk met de Rijn en Lek 7, een schuit van 120 ton. Van van Loon Vreeswijk.

Daarna bij Monster Vreeswijk het vak geleerd van scheepstuiger van Willem Hoogerdijk en strenge maar goede leermeester en na 8 jaar het vak voort gezet bij de Gebr.van der Vlerk Vreeswijk. 34 jaar schepen optuigen en veel baggerschepen voor van Oord ACZ ook nog 47 jaar vrijwillige brandweerman geweest op Nieuwegein zuid waar van ook nog 8 jaar beroeps.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Nu gepensioneerd. met nog vele hobby`s o.a mijn vaardigheden op de knoop en splitsen van touw en staaldraad weer door te geven aan anderen. Op maandagavond geef ik in de winter maanden die cursus knopen en splitsen.

Ook het helpen op de Museumwerf vindt ik leuk om te doen bij het in scheren van een nieuwe draad in een hellingwagen. en de voor de hand liggende klusjes.

Zo mag ik graag de kraan inklimmen om voor de verlichting of om blokken op te hangen voor de vlaggenlijnen of om het verlichte bootje in te hangen.

Daarna ben ik nog vrijwilliger bij de activiteitengroep Vreeswijk om te helpen met o.a. met Koningsdag met vlaggen en vlaggetjes op te hangen, hekken plaatsen zo waar het nodig is voor veiligheid en fietsenstalling.

Vreeswijk bij kaarslicht, kerstbomen neer zetten, de verlichten sterren boven de kolken van vreeswijksesluis op te hangen.en allerlei dingen die er gedaan moeten worden.

Mijn grootste hobby is mijn eigen Museumtuigerij Vreeswijk Hans van der Haar te hebben.

Ook geef ik demonstratie`s van oude ambachten (Scheepstuiger of Schiemanswerk) knopen en splitsen op de werf of elders dit weekeind nog in het fort Vreeswijk gestaan om voor mensen van de lvbhv het Historisch Bedrijfsvaartuig.

Ook geef ik graag advies aan mensen die mij vragen op het gebied van scheepstuiger. Zo ben ik nog wat dagen op het Statenjacht van Utrecht bezig geweest om de stagen opnieuw te bendelen. En pas lid geworden de de Brulboeien met leuke optredens bij tehuizen en samen met het vrouwenkoor ‘de Eigenwijze’ een optreden te geven, dat was mooi en leuk om te doen. Ik ben ook nog een actief fietser bij de Wieler Toer Club Nieuwegein.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Zo lang Nieuwegein bestaat, samen met Vreeswijk 70 jaar.

Wat vind je van Nieuwegein?
wat ik vind van Nieuwegein, op zich woon ik op het oude gedeelte tegen over de museumwerf heel mooi. Ook de oude schepen voor de deur doen het goed. En de leuke en gezellige buren maken het bij ons om plezierig te wonen. Zo letten we een beetje op el kaar.

Jammer dat er voor ons de niet al te mooie kadewoningen zijn neergezet; de nummer 27a tot d. Los daar van wonen we prachtig. Allen jammer dat het oude dorp steeds meer achteruit gaat qua woningen en winkels, eet gelegenheden zijn er genoeg. alles is uit het dorp weg gehaald er zijn bijna geen winkels meer over en alles moet naar Hoog Zandveld of Cityplaza.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Het oude dorp opknappen! Onder andere te beginnen met de Koninginnenlaan die is zo verschrikkelijk slecht bestraat dat er met de fiets niet te rijden is, en als je wat naar de midden fietst toeteren de automobilisten dat ze er voorbij moeten.

De wandel- of voetpaden langs het water aan de prins Hendriklaan. Daar kan je maar net op lopen laat staan met een kinderwagen of nog erger een invalidenwagen of scootmobiel. Die grote ongelijke keien horen daar niet.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren