Portret van de week : ‘Wie heeft daar een frisse kijk op Nieuwegein en houdt van Japanse popmuziek?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Jan Valkenburg.

Jan Valkenburg

Arend Bloemink: ‘Op een frisse, winderige zaterdagmiddag spreken we af bij ijssalon Luigi. In Vreeswijk. De ijssalon is (helaas) nog gesloten. Wanneer we elkaar ontmoeten, stel ik voor het trappetje naar de bovenkant van de oude sluis op te lopen en daar de foto’s te maken. Jan, het Portret van deze Week, gaat akkoord. Dus klimmen we naar boven, lekker steil trappetje, en gaan aan de slag. Haren in de wind.’

‘Nonchalant en relaxed reageert Jan op mijn vragen en aanwijzingen en voor we het door hebben zijn we klaar en staat alles er op.’

Maak middels de antwoorden die Jan Valkenburg op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft nader met hem, met zijn werk en interesses en met hoe hij over Nieuwegein denkt, kennis.

Wie ben je?
Mijn naam is Jan Valkenburg en ik ben 34 jaar oud. Ik ben geboren en opgegroeid in Nieuwegein. Mijn gehele jeugd heb ik in de wijk Batau-Zuid gewoond. Echter heb ik nooit in Nieuwegein op school gezeten, maar heb ik dit deel van mijn jeugd ervaren in de wijk Utrecht Overvecht. Later ben ik doorgestroomd naar de ICT Academie Utrecht in Kanaleneiland. Hier heb ik de opleiding MBO niveau 4 tot systeembeheerder gevolgd.

Toen ik de opleiding had afgerond ben ik niet verder gegaan als systeembeheerder, maar ben ik aan de slag gegaan met het ontwikkelen van websites. Zo leverde ik op een bepaald moment wel drie tot vier websites per week op. Allen zelf vormgegeven in Adobe Photoshop en omgezet naar HTML gekoppeld met aan het bestaande CMS platform. Dit heb ik een paar jaar gedaan en ben nadien als PHP-ontwikkelaar verder gegroeid. Zo heb ik door de jaren heen gewerkt aan dagaanbiedingen-websites, centenveilingen, dating-websites en complete intranet platformen binnen bedrijven. Maar tegenwoordig ben ik actief als PHP-programmeur in de automobielsector.

De meesten zullen het niet weten, maar ik ben één van de personen achter De Digitale Stad Nieuwegein. Zo heeft Martin (de hoofdredacteur van deze nieuwssite) een aantal jaren terug contact met mij opgenomen. In de tijd dat ik actief was met het lanceren van mijn website Het Weer Lokaal. De Digitale Stad Nieuwegein wilde wekelijks het weerbericht gepubliceerd hebben op de nieuws-website. Eenmaal om de tafel veranderde het onderwerp al heel snel naar het vernieuwen van De Digitale Stad Nieuwegein. En zo heb ik samen met Martin de website vernieuwd naar de website zoals jullie hem vandaag de dag kennen. Op de achtergrond houd ik mij bezig met het onderhoud van het platform en klaarzetten van de prijsvragen. e.d..

Wat doe je in het dagelijks leven?
In het dagelijks leven ben ik actief als PHP programmeur. Zo ben ik op het moment al ruim 25 jaar actief met het bouwen en ontwikkelen van website. Ik werk voor Nederlands grootste online occasion dealer. Voor dit bedrijf ontwikkel ik de intranet applicatie, waar verkopers en gebruikers van het klant contact centrum dagelijks gebruik van maken. In mijn vrije tijd ben ik sinds 2014 bezig met de website Het Weer Lokaal. De meesten zullen intussen wel bekend zijn met deze naam, aangezien ik het weer aanbied aan De Digitale Stad Nieuwegein.

Door de jaren heen heb ik Het Weer Lokaal zelf ontwikkeld van de grond af aan naar zoals hij vandaag de dag staat. Met de realisatie van deze website heb ik diverse tegenslagen gehad en hier ook weer van geleerd. Qua muziek luister ik veel al naar Japanse Pop muziek en volgt ik diverse anime series. Ook richt ik mij op het moment op mindfulness met behulp van vijftien minuten mediteren en voldoende actieve beweging doormiddel van mijn dagelijkse wandeling.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Ik woon nagenoeg mijn gehele leven in Nieuwegein. Zo ben ik opgegroeid in de wijk Batau-zuid. Waar ik mijn gehele jeugd heb gewoond. Tussendoor even een uitstapje gemaakt naar IJsselstein en Vianen. Maar al snel weer teruggekeerd naar de gemeente Nieuwegein. Zo had ik mijn eigen huis gekocht langs de Lek op de Lekboulevard met uitzicht op de Lekbrug. Hoewel ik een Nieuwegeiner ben voel ik me meer verbonden met Vreeswijk als Zandhapper.

Wat vind je van Nieuwegein?
in mijn ogen is Nieuwegein een slaapstad die langzaam aan iets actiever wordt, maar niet weet door te pakken. Zo blijven er evenementen opgestart worden om daar vervolgens direct weer mee te stoppen. Ook succesvolle evenementen zoals de optocht van verlichte vrachtwagens. Voor dit evenement liep heel Nieuwegein uit. Helaas is Nieuwegein hier mee gestopt en is het evenement verhuist naar de gemeente Zeist.

Ook heb ik mijn wijk Batau-Zuid enorm achteruit zien gaan door de jaren heen. Van een redelijk nette wijk naar een wijk waar die gekleurd is geraakt en waarbij het groenonderhoud enorm is verwaarloost. Ik zou nu voor geen goud meer in de wijk willen wonen waar ik ben opgegroeid. Wat dat betreft ben ik blij dat ik op dit moment op de Lekboulevard woon, dit is in mijn ogen één van de betere wijken van Nieuwegein.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Groenvoorziening, afvalscheiding voor hoogbouw. Minder geld naar het centrum en vooral niet investeren in onnodige projecten, waaronder het nieuwe busstation en het verplaatsen van de tramhalte. Niemand heeft gevraagd om een nieuw Cityplaza en toch worden er miljoenen in gepompt. Daarnaast was het oude Cityplaza goed genoeg en op sommige vlakken nog steeds beter dan het huidige centrum. Vroeger wilde ik er nog wel eens komen, maar vandaag de dag kom ik er eigenlijk nooit meer.

Er zijn in mijn ogen geen leuke winkeltjes meer op City. In het verleden had je bijvoorbeeld de Boekenwinkel Manschot waar ik in het verleden leuke boeken gekocht had. Tevens was dit echt een winkel waar ze wisten wat ze verkochten. Vind het zelf nog steeds heel jammer dat ze moesten stoppen. Voor Nieuwegein zal het goed zijn om meer activiteiten te ontplooien voor alle leeftijden. Zo merk ik dat er in mijn leeftijd weinig te doen is.

Tevens meer investeren in groenvoorziening en onderhoud zodat Nieuwegein weer een mooie gemeente word waar je leuk en gezellig kan wonen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren