Poppodium Nieuwegein: zou het dan toch lukken?

Begin november verscheen een notitie van de gemeente Nieuwegein, die duidelijk maakt dat popactiviteiten in buurthuis Vreeswijk mogelijk zijn. Buurthuis Vreeswijk biedt onderdak aan een multicultureel centrum. Dat zal in de toekomst verhuizen naar de binnenstad. Op dat moment ontstaat er ruimte voor popactiviteiten.

Door de verbouwing en wijziging van functies van Time Out dreigden de Nieuwegeinse jongeren zonder poppodium te komen zitten. Daarom werd op initiatief de SP-jongeren in februari een actie gestart voor en mét jongeren om de kwestie onder de aandacht van de gemeente en het publiek te brengen. De actie werd ondersteund door de lokale SP. Zij verzamelden handtekeningen van honderden Nieuwegeiners en organiseerden op 27 maart met succes een manifestatie bij Cityplaza. Daar traden diverse Nieuwegeinse bands op. Verschillende sprekers, zoals Fred Jacket van Geinbeat en Arda Gerkens, Tweede kamerlid voor de SP, benadrukten het belang van een voorziening voor ALLE jongeren en een verantwoord jeugd- en jongerenbeleid.

De actie ging door en de handtekeningen werden op 20 april aangeboden aan wethouder Breuer. Het lijkt er nu op dat deze acties resultaat hebben gehad, al moeten er nog tal van praktische zaken worden geregeld.

De plannen voor het nieuwe stadshart voorzien niet in een ruimte die bruikbaar zou zijn als poppodium. Dat is jammer, want zo’n podium zou een mooie manier zijn om dat stadshart te verrijken en ook voor jongeren een functie te geven. Maar het buurthuis Vreeswijk biedt wel mogelijkheden. Zo is er een zaal met een klein podium en er is een bar. Het ligt niet te dicht tegen woningen aan, waardoor geluidsoverlast voor omwonenden beperkt blijft.

In de gemeentelijke notitie merkt men op dat door het aanbrengen van geluidsisolatie en verbetering van de brandveiligheid het gebouw geschikt zou kunnen worden gemaakt als poppodium. Dat zou betekenen dat Nieuwegeinse jongeren niet acht jaar hoeven te wachten op een dergelijke voorziening. Met de verbouwing is een bedrag gemoeid van € 300.000 en de gemeente zoekt nog naar een manier omdat bij elkaar te krijgen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk