Politiek wil opheldering over ‘sneltramsoap’

Alle Nieuwegeinse politieke partijen maken zich ernstige zorgen over de werkzaamheden aan de sneltram. Casper Langerak: ‘Reizigers en ondernemers zijn zwaar gedupeerd vanwege het fors uitgelopen van het onderhoud aan de trambaan. Er is voor de tweede maal vertraging opgelopen, beide keren vanwege dezelfde reden, namelijk scheuren in de rails bij de lasnaden. Daarom willen de politieke partijen een gesprek met het bestuur van het Bestuur Regio Utrecht (BRU), verantwoordelijk voor de sneltram.’ Momenteel wordt een extra vergadering van de commissie ROM voorbereid.

De tram vervoert dagelijks duizenden passagiers die door de ‘tramsoap’ getroffen worden. Nu is niet alleen de zomervakantie voorbij, inmiddels is de herfst met haar buien aangebroken en staan de inwoners letterlijk in de kou en nattigheid in de tijdelijk aangelegde noodhaltes. ‘De reizigers worden hierdoor fors gedupeerd. Onder hen heerst grote ontevredenheid’ aldus de politiek.

Er is nu vervangend vervoer georganiseerd, extra buslijnen 160 en 361 en buslijn 74 rijdt soms met gelede bussen. ‘Maar dat is lang niet toereikend in de spits. Bussen zijn vaak overvol. Er moet goed en vooral voldoende vervangend vervoer gewaarborgd zijn over een langere periode.’ Ook wil de politiek goede en snelle informatievoorziening naar de reizigers, ondernemers en omwonenden. Langerak: ‘Er is veel bijkomende schade, zo leiden bijvoorbeeld ondernemers op de Cityplaza in de nabijheid van de tramhalte forse omzetverliezen. Zij worden in hun bestaan bedreigd.’ Ook wil de politiek een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken, waarin het bestuurlijk functioneren, de aanbesteding, de uitvoering en de aansprakelijkheid onderzocht worden. ‘Ook de geleden schade van ondernemers langs de tramlijn zou in beeld gebracht moeten worden. Dit onderzoek kan plaatsvinden zodra de tram weer rijdt.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk