Politiek stelt vragen over uitvallen tram vanwege hitte

Vorige week is de tramverbinding met Utrecht tot twee maal stilgelegd. De hitte zou dinsdag 19 juli jl. de oorzaak zijn geweest. Enkele uren waren de inwoners van Nieuwegein genoodzaakt de bus te nemen naar hun bestemming. Reden voor enkele politiek partijen om in een brief vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders van Nieuwegein. Op vrijdag 15 juli jl. was een wisselstoring de oorzaak dat er enkele uren geen tram reed. Onduidelijk is of de warmte hier de oorzaak van was.

De Unie, het CDA, GroenLinks en de VVD vraagt in de brief of het college op de hoogte is van derze uitval. De partijen laten weten dat bij navraag in de drie andere tramsteden in ons land, dat de trams daar gewoon bleven rijden. Tevens vonden de partijen het opvallend dat de dienst in Nieuwegein weer werd opgestart om 18.09 uur, toen de hitte nog zeker anderhalf uur op het hoogtepunt was.

De Unie, het CDA, GroenLinks en de VVD vragen aan het college of ze informatie heeft gekregen waaruit blijkt dat de tramstellen ‘toen opeens wel tegen de hitte konden.’ Van belang was de informatie uit Amsterdam waaruit bleek dat de daar dienst doende Urbos-trams gewoon doorreden. ‘Dit is hetzelfde type als bij ons rijdt.’

Vertrouwen in de tram moet omhoog
De partijen vragen of het college het met hen eens is, dat de herhaalde uitval van de verbinding afbreuk doet aan de betrouwbaarheid van de tram als hoofddrager van het vervoer naar Utrecht en middel van openbaar vervoer, ‘waardoor het aantal reizigers structureel negatief wordt beïnvloed’.

Daarnaast wil De Unie, het CDA, GroenLinks en de VVD in Nieuwegein weten wat er naar het oordeel van het college nodig is om de betrouwbaarheid van de tram positief te beïnvloeden en of ze zich daar hard voor kan en wil maken.

De vragen zijn schriftelijk gesteld aan Ellie Eggengoor, zij is de wethouder die verantwoordelijk is voor mobiliteit binnen de gemeente Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk