Politiedatabase telt 1188 camera’s in Nieuwegein

Misdrijf gepleegd in de gemeente Nieuwegein? Dan volgen bijna 1200 beveiligingscamera’s iedere stap die je zet. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van politiecijfers uit de database ‘Camera in Beeld.’ Nieuwegein heeft 50,7 beveiligingscamera’s per km² en staat hiermee op de vierde plek in de provincie als het gaat om beveiligingscamera’s die bij de deur hangen.

Teruggerekend naar gemeentegrootte is dat hoger dan in de rest van Nederland en ook hoger dan in de rest van Utrecht. Amersfoort heeft de meeste beveiligingscamera’s hangen, namelijk 86,7 beveiligingscamera’s per km².

Grote verschillen per Utrechtse gemeente
De camera-dichtheid verschilt sterk per gemeente. Binnen de provincie is Amersfoort koploper. Per km² zijn hier ruim vijf keer zoveel camera’s dan gemiddeld in de provincie. De top 5 Utrechtse gemeenten met de hoogste camera-dichtheid is als volgt:

  1. Amersfoort (86,7 beveiligingscamera’s per km²)
  2. Utrecht (62,1 beveiligingscamera’s per km²)
  3. Veenendaal (50,8 beveiligingscamera’s per km²)
  4. Nieuwegein (50,7 beveiligingscamera’s per km²)
  5. Zeist (23,2 beveiligingscamera’s per km²)

Lopik is de Utrechtse gemeente met de laagste camera-dichtheid: slechts 2,6 per km².

Meeste beveiligingscamera’s in gemeente Utrecht
In heel de provincie Utrecht staan momenteel 24.767 beveiligingscamera’s geregistreerd. Deze zijn geplaatst door zowel de overheid (1.240) als particulieren (3.803) en bedrijven (19.724).

In de gemeente Utrecht staan de meeste beveiligingscamera’s geregistreerd: 5.821 stuks in totaal. Hierna volgen Amersfoort (5.418), Nieuwegein (1.188) en Zeist (1.123). Renswoude staat onderaan de lijst met in totaal 79 beveiligingscamera’s in de hele gemeente, gevolgd door Montfoort (122), Woudenberg (191) en Lopik (197).

Het daadwerkelijke aantal camera’s ligt naar alle waarschijnlijkheid hoger, doordat een deel van de particulieren en bedrijven op verzoek van de politie hun camera eind vorig jaar niet opnieuw geregistreerd heeft via DigiD.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk