Politie zoekt oplichter die telefoon koopt met gestolen pas in de MediaMarkt Nieuwegein

Een vrouw van 69 is begin dit jaar voor ruim 2000 euro opgelicht door een nep-bankmedewerkster en een nepkoerier. Ondanks haar argwaan tijdens het telefoongesprek met de vermeende bankmedewerkster, die zeer overtuigend klonk, werd ze toch slachtoffer van de oplichting.

Op een vrijdagmiddag ontvangt de vrouw een verontrustend sms-bericht van haar bank, met het verzoek een specifiek nummer te bellen. Aan de andere kant van de lijn krijgt ze een professioneel klinkende dame die haar informeert over een grote groep fraudeurs en beweert dat er een virus op haar bankpas zit. Door haar twijfels vraagt de vrouw naar de naam van de medewerkster, die ze vervolgens googelt. De naam blijkt overeen te komen met een medewerkster van de fraudeafdeling van haar bank, waardoor haar argwaan verdwijnt.

Het gesprek gaat verder en de vrouw wordt gevraagd om haar pincode te geven. Later die dag staat een koerier voor haar deur, aan wie ze haar pas overhandigt. De koerier instrueert haar ook om in te loggen op haar iPad en de bankieren-app te openen, waarschijnlijk het moment waarop een aanzienlijk bedrag wordt overgeboekt van haar spaarrekening naar haar lopende rekening. Tijdens dit proces laat de koerier de nep-bankmedewerkster meekijken via videobellen.

De koerier vertrekt met de pas van de vrouw en doet bij de Mediamarkt in Nieuwegein een aankoop van bijna 2200 euro met haar pas. Hij koopt een nieuwe telefoon.

Oplichter

Signalement
– 20 jaar
– lichtgetinte huid
– 1.70m
– slank postuur
– lang zwarte krullend haar tot op zijn schouders

Tips
De politie zoekt deze oplichter. Heb je een idee wie dit is? Pak dan de telefoon en bel de tiplijn: 0800 – 6070. Wil je liever niet je naam noemen, maar wel een tip doorgeven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk