Politie Nieuwegein laat weten: ‘Let op! Neppolitie actief in Nieuwegein, trap er niet in’

De politie in Nieuwegein laat weten dat zij verschillende meldingen binnen hebben gekregen van mensen die gebeld worden door iemand die zich voordoet als politie. De beller zegt dat hij van de politie is om vertrouwen te winnen. Vervolgens vertelt hij allerlei smoesjes en vraagt of het huis is beveiligd met camera’s en of er kostbare spullen in huis aanwezig zijn. De politie in Nieuwegein: ‘We vermoeden dat de beller probeert deze informatie te achterhalen om vervolgens de kostbare spullen te stelen of op te halen. Trap hier niet in!’

Het aantal gevallen van oplichting neemt in Nieuwegein sterk toe, vooral onder senioren. In de leeftijdscategorie 50-80 jaar is er een stijging van 61 procent. Lang niet alle gedupeerden doen aangifte. De politie adviseert met name de senioren alert te zijn om zo aan de voorkant ellende te voorkomen.

De oplichters zijn gehaaid en doen zich voor als politieagenten. Meerdere slachtoffers zijn al gebeld in Nieuwegein door zo ene nepagenet. Deze ‘agent’ vertelt dat er onlangs is ingebroken in de buurt en dat er een risico bestaat dat de bewoner ook slachtoffer wordt.

Werkwijze
De nepagent stelt vervolgens voor dat de politie langskomt om waardevolle spullen uit de woning te halen, zodat deze veilig kunnen worden opgeborgen in een kluis op het politiebureau. De spullen worden vervolgens opgehaald. In enkele gevallen draagt de nepagent zelfs een uniform. “Zo gaan wij nooit te werk”, aldus de politie in Nieuwegein. “Trap er niet in.”

Ouderen vooral slachtoffer
De oplichters hebben al meerdere slachtoffers gemaakt in Nieuwegein. Vaak gaat het om ouderen. “Waarschuw ouderen in je omgeving voor deze oplichtingspraktijken”, aldus de politie.

Wat kun je doen als je met deze situatie wordt geconfronteerd
Krijg je een verdacht belletje? Hang dan meteen op. Bel bij verdachte situaties ook meteen de politie (0900-8844) en Geef zoveel mogelijk details door. Als er iemand aan de deur is, check dan de ID van deze persoon. Een politie-ID is een pasje ter grootte van een rijbewijs met logo, foto en dienstnummer.

Heterdaadsituatie, bel gelijk 112
Tot slot: is er iemand onderweg of staat er iemand aan je deur? Dan gaat het om een heterdaadsituatie en moet je 112 bellen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk