Plussen en minnen nummer 12

Plussen

Langs de Doorslag

Een dikke plus voor het Antonius en de gemeente Nieuwegein. Langs de Doorslag liggen nu weg, fietspad en wandelpad met hek. Neem daarbij het feit dat het Antonius de ruimte tussen weg en parkeergebouw stijlvol heeft ingezaaid en gemeubileerd, en je krijgt een visie hoe dat verder naar de Binnenstad toe eruit zou kunnen zien. Ga maar een keer kijken. Fiets langs de palmen richting IJsselsteijn en je komt er vanzelf. Fiets dan meteen maar door, dat is voor al die Nieuwegeiners met overgewicht ook een plus. O ja, wanneer Nuon nu ook nog die lelijke installatie naast het viaduct in de Zuidstedeweg van wat ludieke bekleding voorziet, dan wordt Nieuwegein nog veel mooier!

Burgerjaarverslag 2009

Het is weer een fraai jaarverslag, mooie foto’s van Fototeam KenM en een dure vormgeving. Leuk voor de inwoners die de gemeente op afstand volgen. Nu heeft u allerlei hoogtepunten in een oogopslag. Wat meer aandacht aan de koninklijke onderscheidingen en aan de andere activiteiten van burgers plus wat minder burgemeester was misschien wel verstandig geweest. Het wordt wel een beetje veel de goednieuwsshow van Cor de Vos. In ieder geval maar gaan werken aan vereenvoudiging. Vanaf 2012 is dit gezien alle bezuinigingen die er aankomen niet meer te betalen!

Minnen

Over duurzaamheid

De collega’s van Onze Nieuwegeinse Samenleving waren benieuwd hoe dat nu gaat met duurzaamheid in Nieuwegein. Niet veel mensen weten wat dat nu precies inhoud maar we zouden duurzaam inkopen, althans dat graniet dat we in de binnenstad gaan leggen. De beantwoording van de brief aan ONS liet weer een wereld opengaan. Terwijl de geschriften en verhalen van de gemeente vol staan over duurzaamheid, blijkt er in de praktijk slechts spraken te zijn van “het werken met de handreiking Duurzaam Inkopen” om het aanbesteding- en inkooptraject te begeleiden. Verderop wordt in de brief aan ONS dan duidelijk gemaakt dat op die basis er geen eisende regels zijn en er ook geen toezicht plaats vindt. De vraag is dan:”Waarom zoveel geklets over duurzaamheid.”

Vruchteloos geklets tussen raadsfracties

Verleden week mochten de partijen in de raad hun mening geven over het collegeakkoord vol plannen van onze nieuwe regeerders. Op zich geen verkeerd stuk. Het heeft een hoog PvdA gehalte wat knap is als je weet dat er tenslotte vierpartijen meeregeren. Maar ja de PvdA heeft haar zaakjes politiek voor elkaar. Ze heeft ook de meest ervaren mensen binnen het college te weten Bert Lubbinge en Cor de Vos.

De bespreking van het stuk leverde een bijdrage op van alle fracties, waarbij oppositie en coalitie onmiddellijk in hun stereotype rollen vielen. De eersten kraakten van alles af. De tweede groep zong prachtige lofzangen op het behaalde akkoord. In feite is dit een lijst van voornemens. Die kan je ter kennisneming doorwerken. De enige kritiek is dan mogelijk wanneer je nu al weet dat het college een en ander onmogelijk waar kan maken. Dat valt nog te bezien. Ook al komen er heel wat optimistische aannames voorbij.

Al met al was het een verloren avond met opmerkelijk weinig vuurwerk. We zijn benieuwd wanneer de coalitie gaat beginnen met het scherp volgen van haar college. De fractievoorzitter van de VVD, Johan Gadella, zou hier het voortouw in moeten nemen. Afwachten maar of hem dat lukt. Voorlopig mocht hij van de burgemeester klusjes opknappen. Benieuwd wanneer hij daadwerkelijk zijn rol gaat spelen. Dat is moeilijker dan u denkt en lukte eerdere lijsttrekkers van de grootste partijen ook niet of nauwelijks. Toch is de lijsttrekker van de grootste partij de belangrijkste politicus van de stad. Maar dat waar maken is een kunst op zich.

ABC vechten we daar nog mee?

Trots op Nederland te Nieuwegein vroeg de gemeente nog hoe het staat met de claim van ABC. Ongeveer twee jaar geleden kwam er een planschadeverzoek van Albert Hein, Blokker en C&A. De firma’s in kwestie claimden dat al dat werk aan die binnenstad hen schade opleverde. Het zou gaan om bedragen tussen de 18 tot 20 miljoen euro plus rente, voorwaar geen kattenpis. Verbazingwekkend was dat de gemeente de Raad niet inlichtte maar dat uiteindelijke deed toen de advocaat van ABC daar om vroeg. Trots vraagt nu hoe het er mee staat en of de gemeente er reserveringen voor heeft aangelegd. Ondanks de in mijn ogen kleine kans dat ABC iets gaat krijgen, is dat natuurlijk wel handig. Ook is het wel handig om de raad een beetje op de hoogte te houden. Dan vermijd je vragen en kan er op een fatsoenlijke manier, al dan niet vertrouwelijk, met elkaar van gedachten gewisseld worden. Lijkt ons logisch!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Kapsalon+van+Doorn+voorpagina+200x60


%d bloggers liken dit: