Plussen en minnen nr 29

Nieuwe partij?
Jack Rijnders heeft iets nieuws bedacht. Dat bestaat uit een nieuwe landelijke partij, die zo te zien, vooral overal tegen is. Men zegt dat hij buitengewoon idealistisch ingesteld is. Je zou dan denken dat hij naast dat bestaande idealisme zich vooral concentreert op het ervaring opdoen. In Nieuwegein is het spectrum van krachten tussen coalitie en oppositie, tussen College en Raad, tussen politiek en vierde macht een ingewikkeld en vaak ook ondoorzichtig geheel. Langdurige ervaring is nodig om er tenminste voor een deel doorheen te kunnen kijken. Geduld en inzicht zijn daarbij van veel belang.
De heer Rijnders heeft in de periode van bijna twee jaar die hij ondertussen heeft meegemaakt goed gewerkt maar ook aangetoond dat het hem niet komt aanwaaien. Zijn benadering was daarvoor waarschijnlijk te idealistisch; zijn toon misschien te direct. Tussen gelijk hebben en krijgen ligt in de politiek een vaak moeilijk te overbruggen afstand.

Het is daarom verwonderlijk dat de heer Rijnders een partij opricht die landelijk en misschien wel Europees wil gaan werken en denken. Het bovengenoemde spectrum van krachten is buiten Nieuwegein vaak een ondoorgrondelijk wespennest. Zo’n initiatief als deze partij wordt door een ervaren journalist van het AD in de Utrechtse bijdrage onmiddellijk heel beleefd totaal de grond ingeboord. Wanneer er dan ook nog een van de medeoprichters de heer Vreeswijk blijkt te zijn, blijft er van het initiatief voor een nieuwe partij niet veel meer over dan gehakketak rondom het verleden van Vreeswijk die nu eenmaal een extreem rechtse achtergrond heeft.

De heer Rijnders is pas een jaar of twee woonachtig in het Utrechtse. De vraag is of hij zich realiseerde wat in Utrecht en omgeving de impact is van het verleden van de heer Vreeswijk. Helaas kan dat wel eens leiden tot veel discussies over het verleden en weinig zinnigs over de toekomst. Wij wensen de heer Rijnders veel sterkte.

Commentaar over de binnenstad
Na lang beraad heeft iemand het AD een brief gestuurd over het nieuwe stukje binnenstad dat Nieuwegein nu rijker is. Heel terecht wordt die brief ook geplaatst. Ene Jan Hoogendoorn spreekt daar in op overtuigende wijze zijn frustraties uit. Daar is moed voor nodig in een stad waar zelden zoveel welgemeende bijval te horen was over iets wat de gemeente voor elkaar heeft gekregen. Het heeft lang geduurd, veel gekost maar de bijval wordt er nauwelijks minder om, zelfs nu er natuurlijk nog gewerkt wordt en er veel hinder is voor de bezoekers, een deel van de bewoners en winkeliers. De heer Hoogendoorn is dus een uitzondering. Zijn kritiek is niet mals. “Het stadscentrum is een architectonische blunder, een onaangenaam winderig gebied, met allemaal trappen en afstapjes, een megatrap bij het stadhuis, slechts één klein liftje.” Kennelijk heeft hij de roltrappen niet gezien.

Vrijheid
Wat fijn dat iedereen een mening mag hebben in dit land en ook in deze stad. Ook fijn is dat we daar verder geen aanstoot aan hoeven te nemen. In dit land mag je roepen dat de Euro afgeschaft moet worden en de hele Europese gemeenschap eveneens. Je mag dat zelfs doen zonder een idee te hebben wat er daarna gaat gebeuren. Je mag zelfs denken en vertellen dat onze binnenstad extra wind veroorzaakt. Alles gaat dan nog steeds goed, zolang je de macht maar niet hebt of denkt dat je verstand hebt van architectuur.

In Nederland laten we rustig wat water over de dam lopen. Maar u moet wel weten dat de zandzakken klaar liggen en dat de molens draaien. Of anders gezegd, we zijn niet zo gauw verontrust maar we reageren tenslotte wel degelijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk