Plussen en minnen nr. 11

Plussen

Lintjes

In Nieuwegein ontvingen maar liefst 17 personen een lintje, plus een Nieuwegeiner die er een met de zwaarden kreeg, direct van de minister van defensie. Wat opvalt is de gevarieerdheid van de activiteiten die deze vrijwilligers ondernemen; vaak al meer dan twintig jaar en soms meerdere tegelijk. Gemiddeld ging het om 60 plussers, gehuwd en omringd door een groep familie. Voor de meeste was het een verrassing. Ze waren eigenlijk nooit bezig met lintjes. Onze burgervader heeft vol trots de ceremonie perfect geregeld en uitgevoerd. Wij mogen als Nieuwegeiners ook best een beetje trots zijn, vind ik. Het toont maar weer eens wat onze stad allemaal voor bijzondere mensen herbergt.

Politiek café en landelijke manifestaties

In de Lantaern werd met verve gediscussieerd over manifestaties en het belang van dat soort zaken voor onze stad. Vanuit de oppositie mocht ondergetekende iets inbrengen over het belang van landelijke manifestaties. Nu die zijn heel belangrijk. Ze stuiteren Nieuwegein de vaart der volkeren in en B& W komt vast leuk op de foto. Ze oefenen immers genoeg bij andere gelegenheden die in Nieuwegein foto’s opleveren. Bovendien kan zo’n gebeurtenis de interesse in de stad Nieuwegein vergroten, waardoor onze huizen misschien wel weer wat meer waard worden, de gemeente meer OZB ontvangt en het voorzieningenniveau op peil kan blijven en de bevolking boven de 60 000. Belangrijke grens voor de toelage van raadsleden en de salarissen van ambtenaren. Daar praat niemand over maar ach onderhuids speelt het vast wel mee. Dus positief, tenminste wanneer je op de dag van zo’n manifestatie lekker naar Zandvoort kunt. Heb je nergens last van en eindelijk frisse lucht!

De Verenigde Senioren Partij heeft tijdens de verkiezingen het begrip maatschappelijk rendement gelanceerd. Zie de verkiezingskrant die u al weggegooid heeft. Maar gelooft u mij maar op mijn woord. Het betekent zoveel als: Leuk om te doen maar wat kost het en wat levert het op. U begrijpt dat is moeilijk uit te rekenen. Daarom doet men het meestal ook niet. Toch kan je eenvoudig zo zien waar het over gaat. Is de ENECOtour nog steeds interessant wanneer die 10 keer meer moet kosten dan onze eigen wielerronde. En wat kunnen we zonder ENECO tour dan verder nog allemaal betalen. Meer wielereronde en minder Eneco is waarschijnlijk een grote verbetering van het maatschappelijk rendement, zelfs al is de prijs verhouding niet één op tien. Op ons sportgala zie je wat voor sportieve prestaties allerlei Nieuwegeiners landelijk en zelfs internationaal leveren. Daar zie je ook wat voor sportieve stad Nieuwegein is. Dat moet je dan als extra rendement groots en meeslepend in de rondte toeteren. Dat levert imago en interesse op! Nieuwegein Sportstad gaat dus van binnen uit naar buiten en niet via de Encotour van buiten naar binnen. Al doende lijkt mij de keuze tussen grote nationale manifestaties of eigen werk met eigen vrijwilligers niet moeilijk. Bovendien zijn lintjes veel leuker en veel voordeliger.

Minnen

Geharrewar 1

In een van onze buurtgemeenten ligt de nieuwe oppositie al groot in de clinch met het nieuwe college. Krokodillentranen over niet geconsulteerd zijn enz. In Nieuwegein is het nog niet zo ver maar het komt eraan. Waarom wordt bij ons in deze moeilijke tijden de oppositie niet ingeschakeld in die werkgroepen die oplossingen zoeken bij al die bezuinigingen. Nooit nagedacht over de mechanica waarmee je oppositie tot vrienden kunt bevorderen? Dat kan ook buiten de periode van Collegevorming.

Geharrewar 2

Waarom wordt Johan van Everdingen afgeserveerd en vervangen door een provinciaal VVD-opperhoofd die alhoewel net over zijn puberteit heen, zoveel kennis en kunde schijnt te hebben, dat hij hier wel eens even een stukje carrière mag komen maken? Hij schijnt met name veel over financiën te weten. Nu hebben de heren Monrooy en Lubbinge de gemeentelijke administratie ook niet van A tot Z doorgrond toen zij aantraden. Nee dat waren ervaren raadsleden die Nieuwegein kennen en die hebben het al doende geleerd. Dat zou van Everdingen ook best kunnen, maar dat mocht kennelijk niet. Zo te zien klopt het helaas nog steeds niet in die fractie. Verstandig van hun wethouder dat hij voorlopig maar in Utrecht blijft wonen. Je weet maar nooit hoe snel je beentje gelicht gaat worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk