Plussen en minnen 41

Laatste weekend voor de verkiezingen. Morgen, zaterdag, staat een ieder weer in de binnenstad ter afronding van alle vlijtige bezigheden van de afgelopen weken. Mevrouw Bahktali waarschijnlijk niet. Maar die had zo wie zo niet veel in te brengen.

Verder heeft elke partij haar deuntjes wel gezongen. Boeiend? Nee meestal eigenlijk niet. Maar er waren ook niet veel boeiende vragen. En zo kon iedereen zijn eigen stramien bespreken en dat gaat dan van groen naar veiligheid, en van geen lasten verhoging tot aan meer bewegen en hoe gaat het straks met de zorg. De werkelijke problemen? Ja die liggen er nog en veel oplossingen zijn niet boven water gekomen. Het zij dan dat er geld tegenaan gooien een oplossing is. En dat wordt dan genoemd terwijl andere partijen de lasten beslist niet willen verhogen. Dat betekent dus geld uit de reserves halen voor zover die dat toelaten. Maar daar heeft ook niemand over gesproken. Daar is trouwens ook niet naar gevraagd.

Opvallend is het gebrek aan kennis van de inwoners over het politieke gebeuren en de achtergronden daarvan. Om over de beloftes van vroeger maar niet te spreken. Weet u nog hoeveel de PvdA vier jaar geleden wilde bezuinigen en wat daarvan nu terecht gekomen is? Kent u de speerpunten van toen en die van nu van minstens drie partijen? Toegegeven, je kunt van de gemiddelde burger niet verwachten dat ze zo’n 120 pagina’s vol beloftes doorwerkt en dat allemaal nog onthoudt ook. Je verwacht ook niet dat inwoners voortdurend in de raad komen luisteren. Daar is gezien de realiteit van het gemiddelde aantal bezoekers ook niet veel plaats.

Tegelijkertijd ontdek je dat de politiek eigenlijk geen idee heeft wat de inwoners willen. Dus bestaat de neiging om al het mogelijke in te vullen. Dat helpt wanneer je vragen krijgt en kunt zeggen dat in jouw programma inderdaad al genoemd is hoe je het betreffende probleem wilt oplossen. Het helpt ook bij de collegeonderhandelingen. Ik lever wat in wanneer jij ook wat inlevert en dan hebben we genoeg geld om dat ander plan samen uit te voeren. Het resultaat van al dat gedoe is dat 120 pagina’s na vier jaar terugkomen als bereikte successen en dan op één A-viertje passen. Lang leve de inwoner die het nog kan begrijpen.

Overigens is de campagne netjes verlopen. Ongein betrof vooral kleinigheden. U kent het wel van die partij die 100 procent sociaal is en op de plakborden posters hangt die vijf normale posters breed zijn. Of van die partij die met de kleuren van D 66 postertjes plakt waarop VVD66 staat, met kreten zoals: “Alles Flex/Werk Onzeker “ en “Uw Zorg/Ons Een Rotzorg”

Het Kwam van de PvdA – jongeren die kennelijk erg onzeker zijn, zoals ook sommige oudere PvdA-ers. Gezien de situatie hebben ze geen ongelijk en dat is gedeeltelijk ook jammer. Want er worden veel dingen afgebroken die zij met overtuiging in het verleden hebben opgebouwd. De huidige situatie maakt het mogelijk om anderen het beter te laten doen. Ik denk dat iedereen daar nieuwsgierig naar is.

De laatste dagen wordt publicitair een zekere overkill geconstateerd. Het lijkt op een commerciële markt waar gedacht wordt dat meer publiciteit beter is. Dus overal ziet u foto’s van lijsttrekkers langs de straat. Die van mevrouw van Alfen is overigens buitengewoon geslaagd. Daar kan die van Roelof de Wild niet tegenop. Over het om lantarenpalen gebogen illegale driehoekje van de VVD wil ik het niet hebben Evenmin over SP en D 66. Sommige partijen hebben kennelijk nog niet begrepen dat het om de poppetjes en de inhoud gaat en niet om het merkbeeld. Maar goed het trekt de aandacht. Eigenlijk zou de gemeente met haar eigen city marketing een voorbeeld aan de politiek moeten nemen. Wat meer opvallen en vrolijker persberichten schrijven?

Tenslotte!Welke partijen bleven het meest zichzelf. Wat mij betreft zijn dat de VVD met Groen Links als goede tweede. Die hielden zich vast aan hun eigen thema’s en verdedigde die adequate, zonder zich te overschreeuwen en zonder zich veel af te zetten tegen anderen. Eigenlijk best knap! De middenmotors en de volgers mag u zelf op volgorde zetten. Ik claim geen volmaaktheid bij deze beoordeling. Dus vult u gerust uw eigen preferenties in!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk