Plussen en minnen… (4)

Plussen: Wethouder Carla Breuer wordt burgemeester

Los van alle felicitaties en de ophemelende woorden die ongetwijfeld gesproken zullen worden bij haar vertrek, vindt ik het een positieve ontwikkeling voor haar. Carla is met een minimum aan politieke ervaring, ze was nooit eerder raadslid geweest, door voorzichtig opereren en dankzij een zeer goed geheugen en dito dossierkennis, erin geslaagd een overtuigende rol als wethouder te spelen. Haar zwakke kant was misschien de operationele kant van het bestuurswerk. Met haar ervaring is een burgemeestersfunctie eigenlijk ideaal, ook omdat het operationele werk wat verder van haar af komt te staan en juist haar sterke kanten in haar voordeel zullen werken. Wij wensen haar heel veel succes en geluk met haar nieuwe baan en haar familie veel plezier straks in de nieuwe stad en het nieuwe huis en de nieuwe school, enz. ( Uw weet Napoleon zocht altijd generaals die geluk hadden.)

Dat de heer van Randwijk waarschijnlijk haar taak over gaat nemen, zie ik als een positief gegeven. Hij moet juist, gezien zijn achtergrond, het operationele deel een stuk beter in de vingers hebben. Blijft de vraag of hij de dossierkennis en de diplomatie van zijn voorgangster zal kunnen benaderen of evenaren. Ook hem wensen wij veel succes.

CU en SGP weer tezamen

Dat doet mij nu genoegen. Ook al gaat het tegen de landelijke tendens in. De heren hadden vier jaar geleden natuurlijk nooit uit elkaar mogen gaan. Maar ja, naast het tweede gebod zijn er natuurlijk altijd vele andere overwegingen. Ook in Vreeswijk.

Elzenbos Vreeswijk

Voor heel veel Nieuwegeiners levert dit kleine, vogelrijke gebied niet veel gevoelens op. Maar voor betrokken Vreeswijkers was het meer dan de moeite waard om dit laatste restant van een veel groter hakhoutcomplex in stand te houden. Dat is hen samen met de gemeente gelukt en inmiddels is het gebied tot beschermd gebied verklaard. Wethouder van Everdingen (waarom eigenlijk niet de ambtenaar die zich er het meest voor heeft moeten inspannen?) heeft het gebied officieel als zodanig geopend door middel van het onthullen van een informatiebord. Om het gebied zich verder optimaal te laten ontwikkelen is het niet opengesteld voor wandelaars.

De plus in dit verhaal is het gegeven dat een stad interessante en onverwachte plekjes moet hebben om boeiend te zijn. Het is niet voor niets dat de oude kernen van Vreeswijk en Jutphaas zo belangrijk zijn voor Nieuwegein, net als park Oudegein, de Lekboulevard met de uiterwaarden en andere parkjes en met bomen omzoomde wegen in onze stad. Dat maakt het verschil met vele andere New Towns en ook minder nieuwe steden waar dat allemaal nog niet of nooit zo geweldig gelukt is. Nu zorgen dat die waardevolle zaken in de structuurvisie richting Nieuwegein in 2030 niet om zeep geholpen worden. Het Elzenbos staat! Prima! Nu aandacht voor de rest!

Concerten in de binnenstad

Geweldig idee en reusachtig geslaagd. Vaker doen! Eindelijk een college dat de potentiële klachten over geluidsoverlast niet uit de weg gaat. Wel lekker afwisselend houden die muziek. Het mag ook best zonder elektriciteit, grote luidsprekers en kans op gehoorbeschadiging. Dit laatste is geen kritiek maar een aanmoediging. Wanneer komt er een zigeunerorkest? Of een leuke Dixielandband?

Minnen: Miniatuurstad

Het is leuk dat we een miniatuurstad in ons centrum hebben gekregen. Wethouder Breuer opende het onlangs en het ziet er goed uit. Het moet drie jaar blijven staan en is niet toegankelijk voor de jeugd die er wel eens het hoofd zouden kunnen stoten.

Na de verbranding van de ‘oude man’ in Fokkensteeg is het de vraag of dit houten ontwerp het drie jaar uit zal houden… Er zal wel weer een benevelde grapjas opstaan die daar wat aan wil doen. Dat zou jammer zijn. Waarom dan een min? Ach, met alle respect voor de bedenkers, ontkom ik toch niet aan het déjà vu dat we in de bouwspeeltuin al veel meer van dit soort zaken gezien hebben. Misschien hadden we beter ons geld die kant op kunnen sturen.

Een dertienjarige die de wereld wil rond zeilen

We hebben wel meer opmerkelijke initiatieven gezien. Ik heb zelf een paar stormen midden op de oceaan en een op de Middellandse Zee mee mogen maken en de ouders van het meisje vast nog veel meer. Waarom die haar toch willen laten gaan, is mij een raadsel. De min zit hem vooral in de talrijke commentaren van Jan en alleman die verbanden leggen die er niet zijn. De kinderbescherming wordt aangevallen. Ze doen zoveel verkeerd en nu gaan ze zich hier ook nog mee bemoeien.

Wilders wordt aangevallen omdat hij het meisje met twee paspoorten niet het land wil uitgooien. Anderen zien in de bemoeienis van de overheid onmiddellijk een bewijs dat we hier niet vrij zijn en zo raaskalt het maar door. Het gaat kennelijk nog zo goed in ons land dat niemand nadenkt over de zaken die we vooral moeten oplossen, zoals straks de gevolgen van de economische crisis voor veel meer mensen dan we nu denken. Of zijn we daar zo bang voor dat we ons graag op iets anders concentreren? Cognitieve dissonantie?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren