Plussen en minnen 36

Een echte PLUS is natuurlijk de eerste prijs voor onze bibliotheek in de klasse middelgrote steden. De hoeveelheid hard werk en creatieve energie die directie, personeel en vrijwilligers de laatste jaren in onze bibliotheek hebben gestoken, is nauwelijks te beschrijven. Hopelijk is deze prijs de stimulans voor alle Nieuwegeiners om meer gebruik te maken en lid te worden van deze bibliotheek. Dat hebben ze verdiend daar op die tweede etage met hun warme uitstraling. Die helaas in dat strenge en niet zo uitnodigende stadhuis misschien minder tot zijn recht komt dan gewenst. Maar goed aan de hal en misschien ook aan de entree wordt gewerkt. Wellicht wordt het dus nog wel eens gezellig daar beneden.

Een tweede plus is voor de VVD. Daar wordt hard gewerkt en dat vanuit een achterstandspositie. Ik bedoel het niet doorgaan van de winkels open op zondag. Of het gaat lukken is de vraag. Het wegstemmen van het voorstel heeft in ons stadscentrum nauwelijks reacties opgeleverd; niet van winkeliers en niet van bewoners.

Geen reacties van bewoners is begrijpelijk. We zijn tientallen jaren uitgekomen zonder zondag opening en later een keer in de maand was wel genoeg. En ach wanneer het elke zondag gebeurt is dat wel handig als het een keer zo uitkomt dat we eens gaan winkelen. Hetzelfde geldt voor avondopening en zondagmiddag opening van onze grootgrutters. Bovendien hebben we een koelkast en of vriezer dus waar praten we over.

Geen reactie van de winkeliers is andere koek. Nu is er een groot percentage van de winkeliers die a priori niet geïnteresseerd zijn. Zij hebben echter niet de meerderheid. Maar de meerderheid die wel voor opening zou zijn, laat zich ook niet horen. Dat verbaast ons gezien de optimistische geluiden rondom toename van omzet enz. Of zou het zo zijn dat een dagdeel extra opening van ons winkelcentrum Corio de mogelijkheid geeft om de huurprijzen te verhogen. Corio aarzelt straks niet wanneer het weer kan. Wat ons dan weer terugbrengt op die kosten van het openhouden van winkels op zondag. De winkeliers zijn naar verluidt bereid om het extra schoonmaakwerk ( zo’n 23 000 euro) te betalen of aan mee te betalen. Wat doet Corio eigenlijk naast het schrijven van brieven waarin die extra openingstijden worden aanbevolen? Of levert die extra openingstijden hen straks niets op?

Ondertussen wordt er zoals gezegd vlijtig gewerkt aan een nieuw voorstel om die opening wel te realiseren. Dat zal deze keer wel lukken. Niet omdat er enig nieuw inzicht is ontstaan rondom de consequenties van die opening op zondag. Maar omdat enige afwezige raadsleden van PvdA en VVD deze keer aanwezig zullen zijn wanneer het op stemmen aankomt. Waarvan akte.

Een MIN is het bezuinigingsprogramma van het college. Een reeks van ondoordachte bezuinigingen en al evenmin doordachte plannen voor de toekomst. En dat terwijl de kosten van de vele nieuwe taken die de gemeente voor de kiezen krijgt, nog niet bekend zijn. Wel krijgen we uit den Haag te horen dat de bedragen die we voor die extra activiteiten ontvangen 25 % lager zullen zijn dan wat het eerder in het oude systeem betaald moest worden. Voeg daar aan toe dat de investeringen in de binnenstad qua kosten en de daarvoor nu, en straks nog hogere, te betalen rente de grenzen van het financiële kunnen van onze gemeente raakt. Het wordt dan begrijpelijk dat het in de komende jaren heel moeilijk zal zijn om de eindjes aan elkaar te knopen.

Maar we hebben nog een reserve. Dat is het potentieel aan verhoging van de OZB dat nog mogelijk is. Die verhoging gaan we als burgers dus in de komende jaren betalen. Want u begrijpt het huidige college heeft zo vlak voor de verkiezingen niet de moed om dat duidelijk te vertellen. Ja het staat achterin de begroting, in de hoofdstukken die de meeste raadsleden niet lezen, laat staan de inwoners van onze stad. Dat soort verhalen past natuurlijk niet in de fraaie nota over de resultaten van dit college over de afgelopen jaren. Maar daarover een volgende keer.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren