Plussen en minnen

Plussen

Iedereen wil met de politiek praten!

Al dat gedoe met die verkiezingen is natuurlijk best leuk. Een dikke plus is natuurlijk dat al de wijkplatforms nu met de politiek willen praten. Maar eigenlijk is dat ook een min want buiten deze periode horen we niet zo veel van ze. Waarbij komt, dat wanneer je wat van de politiek wilt voor je wijk of je straat, het aanbevelenswaardig is om daarover te praten voordat de aanpak van het probleem door de raad is goedgekeurd en dan in de handen van de organisatie is. Daar dan weer verandering op aanbrengen is natuurlijk ingewikkelder dan vooraf inbreng leveren en zorgen dat vanaf het begin rekening wordt gehouden met de mening van de betrokkenen. Toch blijft het voor ons een plus. Het is ook een taak van de gemeente om de mensen in dit opzicht voor te lichten. We hebben het burgerinitiatief, de mogelijkheden om in te spreken en volop kansen om bij de politieke partijen van uw keuze aan te kloppen. Daar mag wel vaker aandacht aan besteed worden.

Ondergetekende geeft in maart bij de vrijwilligersacademie een cursus hoe je met gemeentelijke overheden en politiek om moet gaan. Schrijf u in!

A12 zone en wat te doen

Deze week wordt de structuurvisie van Nieuwegein in de raad behandeld. Een van de belangrijkste regionale activiteiten, ook van belang voor die visie, is een voorlopig nog heel vaag plan om die A12 zone te overkappen en de ruimte te gaan gebruiken voor wonen werken enz., enz. Het gaat om al die wegen die van verkeersplein Ouderijn lopen tot aan Lunetten. Voorwaar een stevige lap. Ondertunnelen is misschien ook wel een idee. Het perspectief lijkt megalomaan en is stevig futuristisch. Voordat u het weglacht zijn er verschillende belangrijke aspecten.

Volgens een informatie van Mitros moet er in de regio Utrecht – Nieuwegein zo’n 40.000 huizen gebouwd worden. Ja dat is een stad die aanmerkelijk groter is dan Nieuwegein. Wanneer we daarvan een groot deel boven de hoofdwegen kunnen bouwen, houdt dat onze stad lekker ruim en groen. Wat mij en vele anderen een buitengewoon goed plan lijkt!

Wat nu boeiend lijkt, zie ook de eerste plus, is om als bewoners van het noordelijke deel van Nieuwegein een goede initiatiefgroep op te zetten die enerzijds een stuk inbreng kan leveren en anderzijds de vinger aan de pols houdt wanneer allerlei ambtelijke werk- en praatgroepen een beetje te utopistisch wegdromen.

Ga dan eerst eens vastleggen wat je wilt zijn en wat je wilt bereiken. Wat voor mensen heb je dan nodig en hoe ga je dat organiseren. Vermijdt dat je een negatieve club wordt die geen verandering wilt. Voordat je het weet ben je in gevecht met BRU, provincie, het ministerie van Vrom en de betrokken gemeentes. En vergeet niet die vinden dat prachtig. En hebben alle tijd. Kwestie ook van werkgelegenheid. Het is dus een kwestie van meedenken en de accenten daar leggen waar het belangrijk is. A27 overkappen en minder geluid en fijnstof is toch het minste wat we in Nieuwegein en aan de zuidkant van Utrecht graag zouden willen. Het vermijden dat er een toekomstig getto gebouwd wordt is ook zo’n aangelegenheid. Vergeet niet, projectontwikkelaars willen ontwikkelen, bouwers willen bouwen. De maatschappelijk kosten achteraf is nooit hun aanpak. “Elk nadeel heeft zijn voordeel”. Maar wat ons Johan er niet bij zei, is de noodzaak van grote inspanning om dat voordeel te verkrijgen. Gelukkig hebben we tijd! Dat is een belangrijk plus!

Minnen

In ons naar verluidt veiliger Nieuwegein is het afbranden van het gebouw van de bouwspeeltuin werkelijk de afknapper en de grootste min van het jaar. Ik ben daar zo duivels over dat ik niet te veel wil zeggen op gevaar dat ik mijn eigen ziel beschadig.

Een geweldig succes van allerlei inzet en activiteiten dat bovendien geweldig past bij Nieuwegein, wordt vernietigd. Wij senioren kijken enthousiast naar de mogelijkheden die er vandaag aan de dag aan onze kinderen en kleinkinderen geboden wordt. En dan zoiets. Het is een slag in het gezicht van elke weldenkende burger. We moeten de oude nachtwachten maar weer inschakelen. Anno 2010 schijnt er niets anders op te zitten. Voelen wij senioren ons ook weer een beetje veiliger.

Herman Troost

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk