Plantenweide van Josien van Harten staat in volle glorie

In de stromende regen staat de Nieuwegeinse Josien van Harten naar haar plantenweide in Batau-Zuid te kijken, een jaar nadat deze was ingezaaid. Op de Internationale Dag van de Biodiversiteit benadrukt ze het belang van een gevarieerd aanbod van planten voor insecten.

Van Harten is de initiatiefnemer van zeven plantenweides in Nieuwegein. Ze is hiermee begonnen omdat ze wat wil doen voor de bescherming van de biodiversiteit, zoals de bijenpopulatie, en omdat ze het leuk vindt voor omwonenden en kinderen.

Josien staat op het grasveld voor de Margrietschool in Batau naar de plantenweide te kijken. Ze wijst naar de paarse Hegewikke: “Een mooie plant. Het maakt mij enthousiast om hier te staan en naar alle verschillende planten te kijken. Het zijn wel twintig verschillende soorten!”

Uitvoeren van ideeën
Voor de tuinen doet ze een beroep op het ‘Samen voor Biodiversiteit’ Innovatiefonds. “Veel mensen hebben ideeën, maar ik voer mijn idee ook echt uit”, vertelt ze. Josien kijkt in de buurt of de mensen een plantenweide leuk vinden, en komt met een plan. De tuin wordt ingezaaid door een aannemer van de gemeente en daarna ook onderhouden door de gemeente. Zij betaalt, met geld uit het Innovatiefonds, de rekening.

Inmiddels komen er steeds meer weides bij en raken Nieuwegeiners geïnspireerd en geïnformeerd over de mogelijkheden en voordelen van groen in de natuur. Het liefst betrekt ze de buurt bij haar projecten. Een vrouw die langsfietst roept: “Goed bezig voor de bijtjes!”

“Het is geen olievlek, maar een bloemenvlek in Nieuwegein”, aldus van Harten. Doelend op de weidetuinen die erbij blijven komen. Als het aan haar ligt, wordt het gemeentelijke beleid om dit soort weides steeds vaker aan te leggen. “Dat is het doel!”

Josien van Herten

Josien hoopt dat zoveel mogelijk kinderen in aanraking komen met planten en dieren. “Een klas hier heeft de ontwikkeling van de plant vanaf de zaadjes tot aan de volwassenheid gevolgd.” Dat maakt haar blij. Josien is trots op wat ze tot nu toe bereikt heeft, maar het gaat om de bloemen, benadrukt van Harten.

Met dank aan Michiel van Ooijen van RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren