Pasta met aubergine van Jamie

Deze week een recept ter ere van alle Alpe d’HuZes-gangers, waaronder ook verscheidene Nieuwegeiners, die op 6 juni één tot zes keer de 1860 meter hoge berg opgaan ter ondersteuning van het kankeronderzoek van KWF Kankerbestrijding. Pasta is de ideale brandstof voor al deze fietsende, lopende en zelfs rennende mensen. Deze Pasta met aubergine van Jamie past perfect bij deze prestatie, maar is natuurlijk voor de “thuisblijvers” net zo gezond en lekker.

Voor 4 tot 5 personen:
1 kleine ui
2 tenen knoflook
1 bosje Basilicum
2 aubergines
olijfolie
1 blik tomatenstukjes (400 gr)
zout en peper
500 g rigatoni (pasta)
80 g ricotta (kaas)

Extra: Twee koeken- en/of hapjespannen; zeef of vergiet.

Pel en snipper de ui en de knoflook. Snij de steeltjes van de Basilicumblaadjes af en snij de steeltjes klein. Was de aubergines, snij de steelaanzet eraf en snij de aubergines in plakken van 2 cm dikte. Verwarm een scheutje olijfolie in een ruime koeken- of hapjespan en fruit de ui, knoflook en Basilicumsteeltjes ca. 7 minuten. Voeg de tomaatstukjes, zout en peper toe en laat 10 tot 15 minuten zachtjes pruttelen.

Breng ondertussen een ruime pan water aan de kook voor de pasta. Bak ook vast de aubergineplakken in een andere koekenpan lichtbruin in een scheut verwarmde olijfolie. Kook de pasta al dente (beetgaar) en giet deze af door een zeef of vergiet. Schep de gebakken aubergineplakken, de uitgelekte pasta en de Basilicumblaadjes door de tomatensaus. Verdeel de pasta over de borden, verkruimel er de ricottakaas over en serveer zo warm mogelijk. Heerlijk met een knapperig stukje Frans stokbrood of Italiaans brood, bedruppelt met een beetje olijfolie.

Vegetarisch hoofdgerecht.
Tijd 25 tot 30 minuten.
Bron: Jamie Oliver’s kookmagazine.

Tip
Wil je een grotere hoeveelheid saus neem dan twee blikjes tomatenstukjes.

Weetje
Dit jaar gaan 8000 Nederlanders op 5 en 6 juni de Alpe d’Hues bedwingen op racefiets, mountainbike of ligfiets, lopend, hardlopend of zelfs in een rolstoel. Het parcours is 13,8 km lang, telt 22 bochten en er moet een hoogteverschil van ruim vierhonderd meter overbrugt worden. Ieder heeft zijn of haar eigen beweegreden om deze strijd met zichzelf aan te gaan. Veelal omdat familieleden of vrienden kanker hebben of er aan overleden zijn, maar vaak ook omdat ze zelf de ziekte hebben of hebben gehad. Elke deelnemer heeft voor die tijd een bedrag van minimaal € 2.500,= bijeen moeten brengen. Dit geld gaat, zonder een cent verlies, naar KWF Kankerbestrijding voor onderzoek naar en nazorg van de ziekte.

Met elkaar zullen 30.000 mensen, waaronder de renners zelf, de meer dan 2000 vrijwilligers, familie, supporters en belangstellenden een week lang het gebied op en rond de Alpe d’Hues bevolken. Er heerst een indrukwekkende sfeer van vriendschap, zorgen voor elkaar, vreugde en verdriet, maar vooral saamhorigheid tijdens het evenement. De NCRV zal op tv en radio gedurende de hele week aandacht aan Alpe d’HuZes besteden.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren