Paddestoelentaart

Echt iets voor deze tijd van het jaar. Een paddestoelentaart van bladerdeeg, champignons en oesterzwammen en met weinig calorieën. Voor 4 personen
4 plakjes diepvries bladerdeeg
1 ui, groot
1 stengel bleekselderij, groot
½ rode paprika of een puntpaprika
1 bakje champignons (biologisch 250 gr)
1 bakje oesterzwammen (150 gr)
zonnebloemolie
peper en zout
2 scharreleieren. groot
½ dl melk
1 bekertje crème fraîche
1 zakje verse peterselie of 1 eetlepel gedroogde peterselie Extra: quichevorm of ovenschaal van 24 à 26 cm doorsnede of evt. springvorm Laat de deegplakjes ontdooien.
Vet de quichevorm of springvorm in.
Verwarm de oven voor op 200 gr C.
Bij gebruik van verse peterselie deze wassen, drogen en fijnknippen.
Pel de ui en snij hem in halve maantjes.
Was de bleekselderij en snij deze in hele dunne boogjes.
Was de paprika, snij de zaadlijsten eruit en snij in kleine reepjes.
Maak de champignons schoon.
Maak de oesterzwammen schoon voor zover dat nodig is.
Snij de paddestoelen in plakjes.
Verhit in een koekenpan de olie en bak de ui, paprika, bleekselderij en champignons even aan.
Zet de pit wat lager en voeg na 5 à 7 minuten de oesterzwammen toe.
Laat even meebakken en laat eventueel vocht zoveel mogelijk verdampen.
Breng op smaak met zout en peper en doe de kookpit uit.
Leg de deegplakjes in de bakvorm en druk de naden goed op elkaar.
Overstekend deeg afsnijden en hiermee eventuele “leemtes” in de deegrand dichtplakken.
Prik het deeg hier en daar in met een vork en schep het champignonmengsel in de vorm.
Klop de eieren los met de melk en de crème fraîche en roer de peterselie erdoor.
Schenk het mengsel over de champignons.
Zet de taart op een rooster in het midden van de oven en bak hem in ca. 35 minuten gaar en goudbruin.
Serveer in punten gesneden met een frisse salade en eventueel een plakje stokbrood.
Een fris glas witte wijn of rosé smaakt perfect bij deze maaltijd. Hoofdgerecht voor 4 personen
Voorbereiden ca. 20 minuten
Oventijd ca. 35 min. Tip
Haal de plasticjes van het bladerdeeg af voor je het laat ontdooien en leg de plakjes op het plastic. Als het deeg is ontdooid gaat dit veel moeilijker.
Voeg eventueel nog kastanjechampignons toe en vervang de bleekselderij door piepkleine roosjes broccoli. Weetje
Ook al kun je in de supermarkten vrijwel alleen nog scharreleieren kopen, dat betekent niet dat de legbatterij niet meer bestaat.
Er zijn nog steeds ontelbaar veel kippen die onder erbarmelijke omstandigheden hun korte leventje slijten in legbatterijen op de ruimte van krap een A4-tje, omdat in heel veel voedingsmiddelen “verborgen” legbatterij-eieren worden gebruikt.
In bijvoorbeeld gebak, koek(jes), mayonaiseproducten, sauzen (ook in poedervorm), toetjes (ook in poedervorm), kant en klaar producten en noem maar op worden deze legbatterij-eieren verwerkt.
Zo eten we met zijn allen dus nog steeds miljoenen legbatterij-eieren, terwijl we het idee hebben dat we goede eieren kopen in de vorm van scharreleieren of vrije uitloop-eieren.
Meer info over dit onderwerp is te vinden op www.wakkerdier.nl
Wakker dier is een campagne tegen “het verborgen legbatterij-ei” begonnen. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk