OZB in Nieuwegein met 15,9 % verhoogd in 4 jaar

Ieder jaar valt hij weer op de mat, de aanslag voor de OZB (Onroerend Zaak Belasting). Terwijl de waarde van de woningen dalen, verhogen de gemeenten de OZB en alle andere leges. Een inwoner: ‘Iedereen klaagt over de verhogingen van de leges in Nederland. Waar zijn de door ons gekozen raadsleden? Waar is hun inzet om deze ongebreidelde verhogingen te stoppen en naar echte oplossingen te zoeken? Of zijn de kwaliteiten van de raadsleden zodanig belabberd dat ze geen echte oplossingen kunnen bedenken. Het duale stelsel functioneert ook voor geen meter. De raadsleden lopen aan de hand van hun eigen wethouders. Democratie op gemeentelijk niveau is en schijnvertoning.’

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, in opdracht van RTL Nieuws, blijkt dat in Nieuwegein de OZB-waarde ten opzichte van 2009 met meer dan 15 procent – de landelijke norm – is gestegen. Het landelijk gemiddelde van de OZB-stijging ligt volgens Eigen Huis op 16,5 procent.

In Nieuwegein steeg de Onroerende Zaak Belasting (die geheven wordt voor eigenaren en gebruikers van onroerende zaken zoals grond en gebouwen) met 15,9 % in vier jaar. De oppositie in de Tweede Kamer is geschokt. Naast het vragen om opheldering eist de PVV dat de burger het teveel betaalde geld terug krijgt. Het CDA vindt de stijging ‘niet kunnen.’

Toch zijn deze stijgingen in veel gemeenten niet noemenswaardig als je ze vergelijkt met het Brabantse Gemert-Bakel (170%), het plaatsje Heumen in dezelfde provincie (94%) en het Gelderse Lingewaard (81%).

In Nieuwegein kunt u het aanslagbiljet met toelichting op 28 februari tegemoet zien. Desondanks de verhoging van de OZB staat Nieuwegein in de Top 10 van gemeenten met de minste belastingdruk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk